Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Kjeveortopedi for voksne

Ortodonti kan være nødvendig ved feiljustering av tennene som skaper problemer for pasienten. 

2021_020644_MM_42 (2)

Hvorfor rette tennene?

Vi holder på av to forskjellige årsaker. Det kan være funksjonelt eller kosmetisk.

Funksjonelle skinner:  betyr at du bruker skinne for å stoppe eller forhindre skade forårsaket av den nåværende tannposisjonen.

Eksempel: Mange pasienter med dype bitt opplever at det dype bittet gradvis øker, og over tid vil det bli bitt av tannkjøttet og økt slitasje på tennene. Dette er selvfølgelig ikke hensiktsmessig, heldigvis kan det ofte korrigeres med transparente skinner.

Et annet eksempel: Når tennene i underkjeven er rette, slites de mindre på skjærekantene, ettersom slitasjen er jevnt fordelt. Hvis det er en stram posisjon i underkjeven foran (dvs. for lite plass), vil underkjevenes fortenner være skjeve, noe som betyr at de slites annerledes og dermed blir individuelle tenner utsatt for økt slitasje eller til og med overbelastning. Denne tendensen øker med alderen når tennene vandrer mot midtlinjen. Skjeve tenner i underkjeven kan ofte rettes opp med transparente, avtagbare seler. Kjeveortopedi kan også vurderes før annen behandling, for eksempel etter bruk som broer, kroner eller implantater, dette for å gi plass til for eksempel et implantat slik at sluttresultatet blir best mulig.

Kosmetiske skinner: Det vil si, få et hyggeligere smil. I mange tilfeller gjøres det en rekke forskjellige ting her samtidig, og ofte er det snakk om å rette ut skjeve tenner, lukke hull mellom tennene og i spesielle tilfeller kan det også være f.eks. en åpen bit som lukkes. Denne typen seler er til stor glede for pasienten når det endelige resultatet er nådd.

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

På TannGalleriet tilbyr vi flere typer seler: Invisalign, ClearCorrect og In-Line skinner. Felles for dem alle er at de er gjennomsiktige og flyttbare seler. Vi utfører også fast regulering dvs. den tradisjonelle typen.

Invisalign og ClearCorrect brukes til kjeveortopedi for både større og mindre kjeveortopediske defekter, mens In-Line er effektiv for mindre kjeveortopediske behandlinger.

Hvilken type som passer best for tennene dine, avgjøres i samråd med tannlegen din.

Dental feiljustering kan skyldes en rekke problemer.

Alt fra krumme fortenner, åpne bitt, dype bitt, overbitt, underbitt, mangel på tenner, mellomrom mellom fortennene, mangel på plass og feil kjeveposisjon, kan ha innvirkning på hvordan dere biter sammen.

I noen tilfeller kan feiljustering av tennene ha forårsaket merkbar slitasje på tennene, mens det i andre har forårsaket smerter i kjeveledd og tyggemuskler fordi kjevenes posisjon er feil.

Ta en uforpliktende prat med tannlegen i TannGalleriet

Uansett hvilken type tannreguleringsproblem du har, kan TannGalleriet hjelpe deg med å løse problemet. Hvis vi ikke kan løse problemet på en av våre klinikker, henviser vi til en spesialist i kjeveortopedi ( regulerings tannlege).

Alle kan i prinsippet få kjeveortopedi, men det er en forutsetning at det ikke er aktiv periodontitt, og tennene ellers er friske og at du er motivert for behandlingen. Alder er ingen grense, men vi regulerer bare tennene til voksne.

En behandling tar fra 6 uker til 3 år, men vanligvis 6 uker til 9 måneder. Før du starter en behandling, vil du selvfølgelig bli informert om hvor lang tid det vil ta i ditt tilfelle.

Hos alle voksne vil det være nødvendig med livslang bruk av skinner om natten, samt en metalltråd på baksiden av tennene. Hvis den ikke brukes, vil tennene bevege seg tilbake. Skinner og ledninger må skiftes og vedlikeholdes løpende.

Med alle typer kjeveortopedi er det fare for resorpsjon (forkortelse) av røttene på tennene som er regulert. I de aller fleste tilfellene har det ingen betydning, men det kan være skade på nerven i tannen som kan føre til rotbehandling. Nettopp derfor må du sjekkes kontinuerlig gjennom hele ortodontiske prosedyren, så om nødvendig. bivirkninger kan forebygges i tide.

Det kan være en god idé å bleke tennene etter at du har fått dem rettet ut. Når du bleker tennene etter kjeveortopedi, får du full verdi på det nye estetisk vakre tanntaket. Det er dermed fint å bleke tennene etter en fullført kjeveortopedi. På TannGalleriet foregår bleking i hjemmet, hvor du får blekegele og en unik tilpasset blekeskinne på klinikken, som du deretter bruker noen timer om dagen hjemme. Denne metoden er den mest skånsomme og kontrollerbare måten å bleke tennene på fordi bleking ikke er så intens som ved klinikkbleking. I tillegg kan man gradvis holde et øye med blekingen og finne et naturlig, men hvitt smil. Ring til klinikken og hør mer om tannbleking i forbindelse med kjeveortopedi.

Hvis du leter etter en måte å få rettet tennene på, som er både effektiv og diskre, er Invisalign den perfekte løsningen. Invisalign er kjeveortopedi med så få plager som mulig. Hengeren er gjennomsiktig og behagelig å ha på. Invisalign går så upåaktet hen at du nesten glemmer at du bruker den.

Små skjevheter av tennene kan få oss til å smile mindre og at selvfølelsen minker.

For mange er det ofte uhåndterlig å få rettet tennene med tanken på å måtte gå rundt med fast regulering i lange perioder.

Heldigvis er finnes det enkel, smertefri og nesten usynlig løsning: Du kan få rettet tennene dine med Invisalign -systemet.

Invisalign er et verdenskjent og anerkjent høyteknologisk ortodontisk system. Invisalign er transparente plastskinner som fungerer som seler. Skinnene er spesielt designet for deg. De erstattes omtrent annenhver uke med et nytt seler, og retter tennene gradvis til ønsket resultat oppnås.

Behandlingstiden med Invisalign er individuell og avhenger av tannstilling og tannposisjon. En kjeveortopedi behandling med Invisalign tar vanligvis fra 6 til 18 måneder.

Skinnene er avtagbare, og det anbefales at du bruker dem 20 – 22 timer i døgnet for å oppnå et raskt resultat. Du tar dem av når du spiser, pusser den og pusser tennene.

 • Skjeve tenner
 • Overbitt 
 • Underbudt
 •  Mellomrom mellom tennene
 • Åpent bitt når noen tenner i øvre og nedre munn ikke er i kontakt med hverandre
 • Kryssbitt når over- og underkjeven er skjev
 • Tettsittende tenner når tennene skyves innover på grunn av for liten kjeve
 • Hvis du tidligere har hatt kjeveortopedi, hvoretter tennene gradvis har beveget seg igjen
 • Ved den første konsultasjonen vil tannlegen vurdere om en behandling med Invisalign er den rette behandlingen for deg. Vi gjennomgår omfanget, varigheten og utarbeider en ortodontisk plan, samt et økonomisk estimat for behandlingen din. Deretter blir røntgenbilder tatt og avtrykk av tennene dine, som brukes til senere produksjon av dine individuelle Invisalign seler.
 • Når du mottar skinnene dine, må du bytte dem annenhver uke med en ny skinne. Hver seler retter tennene omtrent mellom 0,2 – 0,3 mm. For noen behandlinger må skinnen skiftes ut hver uke. Dette er individuelt avhengig av tannretningen. Du må ha skinnene i 20 – 22 timer om dagen.
 • Hos alle voksne vil det være nødvendig med livslang bruk av seler om natten, samt en metalltråd på baksiden av tennene. Hvis den ikke brukes, vil tennene bevege seg tilbake. Skinner og ledninger må skiftes og vedlikeholdes løpende.
 • Når sluttresultatet er nådd, er det viktig å opprettholde det nye smilet. Du gjør dette ved å bruke enten en nattbane eller du får en tynn metalltråd på baksiden av tenneneslik at tennene holdes i sine nye posisjoner. Vi guider deg til den beste løsningen for deg.

Her gjelder ikke ordtaket «man må lide for skjønnhet» i det hele tatt, da tannretting med Invisalign på ingen måte gjør vondt og er en veldig behagelig måte å rette tennene på. I tillegg til å være komfortabel, er behandlingen også nesten usynlig, da den foregår med en usynlig henger.

Invisalign er den moderne metoden for tannretting, som vi hos tannlegene på TannGalleriet har lang erfaring med.

Den store forskjellen mellom Invisalign og for eksempel togspor som du sikkert kjenner fra skolens tannpleie – er at Invisalign er en gjennomsiktig plastskinne. Fordi den sitter mye nærmere tennene, kan de samtidig rette tennene mye lettere og mer presist enn de gamle metodene.

Plastskinnene er laget spesielt for tannsettet ditt. Ved hjelp av avansert 3D-teknologi lager vi et digitalt avtrykk av tannsettet ditt og lager deretter skinnene dine. Du vil få skinnene dine sammen med en omfattende plan for når du skal bytte mellom skinnene.

Hvis du vil ha mindre kosmetiske tannanvisninger, kan det anerkjente Clear Correcteller In-line-systemet være en god løsning for deg. Dette systemet ligner på mange områder som Invisalign, men In-Line-systemet er beregnet for mindre tannretninger.