Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Ising av tenner

Hva er de vanligste sykdommene i munnslimhinnen? Hvordan kan du forhindre dem? Og hvordan blir de behandlet?

_MG_8821

Hva er isninger i tennene?

Mange pasienter opplever at tennene plutselig blir veldig følsomme for varme og kulde samt kald luft og søt og sur drikke. Det er anslått at opptil 25 prosent av den voksne befolkningen ofte opplever problemet. Ising er mest vanlig blant 15-35-åringene. Det kan være en kortvarig opplevelse eller en mer kronisk tilstand. Noen av de berørte har så provoserende smerter at de trenger å søke profesjonell hjelp.

Hvorfor får du ising i tennene?

For å forstå hvorfor det iser, må du kjenne strukturen til en tann. Inne i en tann har du et mykt senter med blodårer og nerver omgitt av tannbein formet som tannen. På utsiden er den synlige delen, kronen, dekket med emalje. Den delen som sitter i beinet, roten, er dekket med sement. Tilstanden oppstår når tannbenet mister den beskyttende overflaten av tennene, enten emaljen eller sementen som dekker roten, eller når tannkjøttet trekker seg og deler av tann som skulle være dekket med tannkjøtt blir eksponert.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Hvis du lider av sensitive tenner og ising i tennene, må du søke profesjonell hjelp og be tannlegen om å undersøke den smertefulle tilstanden. Ofte, i tillegg til en grundig klinisk undersøkelse, må det tas røntgen for å utelukke hull i tennene og andre sykdommer i tenner og kjever. Spesielt kan det være sprekker i tennene, noe som kan være vanskelig å diagnostisere.

Råd om tannbørste, tannkrem og børsteteknikk, bruk av florholdende midler, samt behandling av gingivitt og periodontitt er førstevalget.

Med kunnskapen vi har i dag, vil tannleger alltid anbefale relativt myke tannbørster. Den beste tannbørsteteknikken er små roterende bevegelser på stedet, slik at du unngår de lange, tverrgående bevegelsene. Elektrisk tannbørster er et godt valg for å gjøre jobben lettere for deg.

Spesielle tannkremer er utviklet som ved gjentatt daglig bruk har vist seg å være effektive for å redusere ising. Bruk alltid fluortannkrem.

Gjentatte fluorlakk i tennene er også effektive behandlinger, men krever hyppige tannlegebesøk. På tannlegeklinikken kan fluorlakk påføres, vanligvis så ofte som trengs etter pasientens behov.  Det er en behandling mange pasienter har godt av, men den må ofte gjentas.

I de mest alvorlige tilfellene kan en plastfylling plasseres over tannens utløserområde. Noen ganger kan en kirurgisk flytting av tannkjøttet som har trukket seg tilbake vurderes. Hvis all behandling er ubrukelig og alternative diagnoser utelukkes, og pasienten har fremdeles store smerter, kan det være nødvendig å behandle rotkanalen. Noen pasienter opplever at smerten bare stopper når tannen trekkes ut.

Generelt er det gode alternativer for behandling av sensitive tenner, og derfor anbefaler vi at du snakker med oss ​​hvis du opplever tilbakevendende ising. Tannlegen vil sjekke om smerten skyldes hull i tennene, en dårlig plastfylling eller kanskje en sprekk i tannen. Hvis dette er tilfellet, er behandling nødvendig.

Hvis isingen bare oppstår en gang iblant og du ikke lenger opplever ubehag, trenger du vanligvis ingen behandling. Hvis tvert imot smerten er alvorlig og langvarig, bør du få behandling. Imidlertid er det alltid lurt å kontakte tannlegen hvis du er i tvil.

De fleste vil beskrive følsomheten som en kort, isete følelse de får når de har fått i seg noe varmt eller kaldt eller noe søtt. Men dette fysiske ubehaget er bare begynnelsen på historien når det gjelder konsekvensene av følsomme tenner.