Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Tannverk

Tannpine kan komme plutselig, og er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt. Du bør derfor lytte til smerten din og gå til tannlegen.

_MG_8821

Hva er tannpine?

Tannpine er måten tennene dine forteller deg at noe er galt. Tannpine kan utløses av en rekke årsaker. Hvis du trenger å vite årsaken, er det nødvendig å vite hvordan tannpine føles. Smerten er forskjellig avhengig av hva som er årsaken til tannpine. 

Så når har du tannpine? Er det når du drikker kaldt, spiser søtt? når du tygger? når du får pulsen opp, eller holder hodet ned? eller er det bare konstant smerte uansett? Stråler det opp til øret eller ut i kjeven? Er du voksen eller barn? Vær også oppmerksom på at tannpine kan forårsake feber og redusert allmenntilstand.

Hva skal jeg gjøre med tannpine?

Behandlingen av tannpine avhenger av årsaken til tannpine. Hvis smerten utløses av et hull i en tann, vil det ofte hjelpe å behandle hullet. Imidlertid, hvis du har gått lenge med hull i en tann, kan det ha utviklet seg til et dypt hull, som involverer tann nerven, og i disse tilfellene er det nødvendig med rotbehandling. 

Hvis smerten skyldes en visdomstann på vei, kan det i noen tilfeller hjelpe å skylle med klorheksidin mens den bryter gjennom tannkjøttet. Hvis du er i tvil om årsaken til tannpine, ta kontakt med tannlegen din.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Til tross for den forebyggende innsatsen, er det fortsatt mange som plutselig får en dundrende tannpine.

 • Hull i en tann: Et ubehandlet hull i en tann er den vanligste årsaken til tannpine. Et overfladisk hull som bare har angrepet tannemaljen gir sjelden symptomer. Men så snart bakteriene har funnet veien til tannbenet (dentin), som inneholder mange små nerveender, er det en risiko for at tannpine kan oppstå. Dessverre er det ingen sammenheng mellom størrelsen på et hull og graden av mulig tannpine. For eksempel kan et hull nå helt til selve tann nerven uten symptomer underveis.

 

 • Betennelse i tannroten: Når bakteriene når nerven i tannen, dør nerven. En død nerve kan være utgangspunktet for betennelse rundt roten – og det kan gjøre rasende vondt.

 

 • Gingivitt: Bakterier igjen på tennene er ikke bare årsaken til hull i tennene, men også betennelsen i tannkjøttet rundt tennene. En slik betennelsestilstand kan også forårsake tannpine – men sjelden så alvorlig smerte som fra et hull i en tann eller fra en tannrotbetennelse.

 

 • Periodontitt: Vedvarende gingivitt utvikler seg til betennelse i beinet som tannen sitter fast i. Betennelsen har spredt seg til beinet, og dette kan forårsake samme type smerter som gingivitt – dvs. sjelden ganske så voldsomt som fra et hull i en tann.

 

 • Tannabcesser: Både rotkanalbetennelse, gingivitt og periodontitt kan føre til utseende av tannabcesser. Tannabcesser er en opphopning av betennelse og oppstår når det ikke er fritt drenering for bakteriene. Bakteriene og betennelsen akkumuleres i absessen, og en slik gjør kjempe vondt på grunn av det økte trykket som oppstår inne i absessen.

 

 • Tannutbrudd: En tann på vei til munnen kan også forårsake smerte. Alle småbarnsforeldre vet dette (den første tannen), og som voksen kan visdomstenner i utbrudd svært ofte gi smerte – spesielt hvis det ikke er skikkelig plass til dem i kjeven.

 

 • Fraktur i en tann: dette kan forekomme etter traume mot tenner, gamle fyllinger spesielt amalgam fyllinger, og hvis man bitter på noe hard på en tann som er sårbar.
 • Rengjør munnen med varmt vann.
 •  Fjern matrester mellom tennene med tanntråd.
 •  Bruk is for å redusere hevelse – ikke varmtvannsflasker eller lignende.
 • Alvorlig tannpine rundt visdomstennene kan lindres med munnvann som inneholder klorheksidin, som er tilgjengelig hos tannlegen og apoteket.
 • Demp om nødvendig. tannpine med smertestillende midler. Du skal spise smertestillende. (unngå å plassere pillene mot tannkjøttet ved den smertefulle tannen, da dette kan skade tannkjøttet). En kombinasjon av Paracetamol og Ibux er mye mer effektiv på tannpine enn mange andre sterkere midler
 • Bestill time hos tannlegen

Hvis det er et hull i tannen, er tannen beskyttet mot ytterligere angrep med fylling. Som med alle andre tannbehandlinger er det også fare for tannpine etter fyllingen.

Det er normalt å oppleve «ømme tenner» etter et nytt plastfyll. Disse tannpine kan være kortvarige eller langvarige, og forsvinner vanligvis igjen av seg selv etter en periode.

Men, hvis du har en gammel fylling som gjør vondt, bør du oppsøke tannlege så snart som mulig og bli kvitt smertene.

 • Enkelte, vanlig og reseptfri smertestillende som Paracet og Ibux skal være effektiv for tannpine. Hjelper de ikke, må du til tannlegen.
 •  Unngå veldig kald eller varm mat, da det kan forverre smerten.

Ikke la tannpine slå deg ut av kampen! Jo før vi behandler deg, jo lettere blir det å lindre smerter og beskytte tennene dine! Vi tar imot akutte pasienter i åpningstidene og på tannlegekontoret i helger og helligdager. Kontakt tannklinikken vår umiddelbart!

Hvis du lider av tannpine og det har vart i mer enn to dager, er tilstanden din alvorlig. Kom innom en av våre klinikker eller ring oss på 67124254 med en gang! For ikke-presserende behov kan du bestille time ved å ringe oss eller fylle ut vårt elektroniske skjema. Vi gleder oss til å hjelpe deg!

Hvis du opplever tannpine, er det viktig at du går en tur forbi tannlegen din – selv om tannpinen forsvinner av seg selv. Tannpinen kan lett forsvinne av seg selv uten at den underliggende sykdommen er blitt behandlet.

Betennelser i tennenes nerver utvikler seg ofte over tid, hvor tann nerven gradvis påvirkes, for eksempel av hull i tannen (karies). I den forbindelse kan du ha et akutt smertefullt forløp, noe som betyr at du ikke kan sove og må ta smertestillende midler.

Hvis tannens nervebetennelse ikke blir behandlet, vil bakterier gå ut av nerverommet og ut på beinet.

Dette kan bli mer akutt forløp med utvikling av tannabscess / hevelse / feber, men som oftest kan utviklingen av rotspissbetennelsen skje over lengre tid uten at du merker det.

Tannpine om natten kan også skyldes at du i dyp søvn ligger og bitter hard i tenner. Skjæringen av tennene er usunn for emaljen og kan skade tennene dine. Tannpine om natten kan også være et tegn på betennelse i en eller flere tenner.