Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Knekt / sprukket tann

Tennene er i utgangspunktet veldig sterke. Likevel kan det skje at en klaff på emaljen blir slått eller at en eller flere tenner går i stykker.

2021_020644_MM_46

Hvorfor sprekker tennene?

Etter mange års hardt arbeid blir tennene svakere. Selv om tennene generelt er sterke og kan vare veldig lenge, kan tennene lett brytes ned på grunn av alder slitasje. Dette kan være en underliggende årsak til at en tann går og deler seg fullstendig. Det kan også være at du har karies som ikke er behandlet og som derfor kan svekke tannen på en så stor måte at den til slutt går helt i stykker. Videre kan du være uheldig å falle eller andre traume som får tannen til å sprekke. Uansett årsak, er det viktig at du kontakter tannlegen din så snart som mulig.

Sprekker oppstår oftest der tannen er svakest, og dette er i de fleste tilfeller i kinntannen. Hvis kinntannen svekkes med et hull i den tannen, er det stor sannsynlighet for at tannen til slutt vil sprekke. Jo større fylling og jo mindre av tannen er igjen, jo lettere blir det for en sprekk i tannen. I svært sjeldne tilfeller sees sprekker i friske, ubehandlede tenner, og derfor er det viktig å opprettholde god munnhygiene som reduserer risikoen for ødelagte tenner.

Bør en ødelagt tann behandles umiddelbart?

Ja, en ødelagt tann oppfatter vi som et behov for akutt behandling, uavhengig av størrelsen på skaden. Her er profesjonell hjelp den eneste veien videre.

Hvordan behandles en ødelagt tann?

Det er flere behandlingsalternativer for en ødelagt tann. Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av tannbruddet (tannskade).

Hvis tannen er skadet i den ytre delen, kan tannlegen din ofte reparere den med en tannfylling. Ved et mer alvorlig brudd trenger tannen ofte en omsluttende restaurering i form av en krone.

Et brudd der tannen går i stykker og tann nerven er involvert er alvorlig. I et slikt tilfelle må tannlegen fjerne det vaskulære og nervevevet i tannen via en rotbehandling – og deretter gi tannen en krone.

Mange opplever også mindre sprekker i emaljen. Dette er små overfladiske sprekker som bare påvirker tannemaljen og ikke nerven i tannen. Emalje fraksjoner krever bare i noen sjeldne tilfeller behandling. Tannlegen din vil nevne det hvis tannen krever behandling.

Tannen er ødelagt eller sprukket - hva gjør du?

Hvis tannen din er ødelagt eller brudd, må det vurderes hvor mye av tannen din som er igjen. Hvis det er mye av tannen igjen, kan vi bygge opp tannen med plast. Hvis det bare er en liten tannmengde igjen, må det vurderes i form av røntgen om tannen kan bevares med rotbehandling og krone – eller om den skal fjernes.

_MG_8888

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

En tannskade kan oppstå når som helst på døgnet, og derfor ønsker vi som akutt tannlege å hjelpe deg hvis tannen din går ut og deler seg. Skulle tannen din plutselig knekker på lørdag morgen, kan vi være din redning. Dette er helt uavhengig av om du er pasient hos oss på forhånd.

Våre utvidede åpningstider sikrer deg akutt tannpleie når du trenger det mest. Men, du må alltid ringe på forhånd.

Kostnaden for behandling av en ødelagt tann avhenger av hvor mye av tannen din er ødelagt. Hvis det bare er en liten del, kan du bare lage et plastfyll. Hvis det er en større del, kan det være nødvendig å supplere plastbehandlingen med en krone som holder tannen sammen og beskytter den.

Sprekker i tennene (brudd) kan forekomme i både emalje og dentin (tannbein). Det er normalt at det oppstår svært små sprekker i emaljen, som er forårsaket av belastning og slitasje gjennom årene. Disse sprekkene er ikke farlige, og ingenting blir gjort med dem.

Sprekker som oppstår i dentinet kalles dentinfraksjoner. Sprekkene kan oppstå som en slags tretthetsbrudd i tannen etter mange års hardt arbeid og slitasje. Hvis tannen har tidligere behandlinger, er den mer utsatt.

Sprekker kan også oppstå etter et traume i tannen, for eksempel hvis du har bittet hardt i en kirsebærstein, olivenstein…osv, eller får et slag i kjeven. Spesielt gamle sølvfyllinger kan være årsaken til sprekker

For eksempel amalgam fyllinger utvider seg over tid i tennene og trykker på tann veggene der den ligger. Plast fyllinger trekker seg sammen ved inntak av kalde og varme matvarer, og kan derved overføre spenning til tannen.

Ettersom sprekker (brudd) ofte er usynlige, blir de ofte diagnostisert ut fra pasientens symptomer. Symptomene vil oftest være tilbakevendende smerte når tannen blir anstrengt av tygging eller av temperaturpåvirkning.

Sprekker blir ofte sett i kinntennene, og det er ekstremt sjelden å se samme type i fortenner og hjørnetenner. Sprekkene kan være horisontale og vertikale. Vertikale sprekker kan gå ned i roten, og vil derfor ha en dårlig prognose. De kan utvikle seg, men det er uforutsigbart.

Det er normalt at det oppstår svært små sprekker i emaljen, som er forårsaket av belastning og slitasje gjennom årene. De er ikke farlige og bør derfor ikke behandles.

Hvis du opplever tilbakevendende smerte under tygging og eksponering for kulde, kontakt tannlegen din. Hos tannlegene på TannGalleriet ønsker vi å starte en behandling så snart som mulig hvis det er en sprekk i en tann, da den raskt kan utvikle seg alvorlig i negativ retning.

Hvis sprekken er i en tann der det er et gammelt fyll, fjernes fyllet. Hvis den vurderes tilstrekkelig, legges det i utgangspunktet en ny plastfylling som «limer» tannen sammen. Tannen lindres, slipes litt ned slik at det ikke blir tygging direkte på toppen av sprekken. Etter dette vil det være en observasjonsperiode. Hvis smerter oppleves etterpå, kan det lages en midlertidig krone, som settes på tannen. Den midlertidige kronen dekker hele tannen og holder den sammen på en annen måte enn en plastfylling. Hvis symptomene forsvinner etter denne behandlingen, må det lages en ekte krone for tannen. Hvis symptomene fortsatt oppleves, kan det være en betennelsestilstand i tannen, og behandlingen vil nå bli en rotfyllingsbehandling med påfølgende kronebehandling, da det er en svekket tann.

Det er ikke for å gi en pålitelig prognose for en tann som har en sprekk. Hvis symptomene vedvarer, kan sprekken ha gått ned i roten og tannen må fjernes. Tannlegen vil prøve forskjellige behandlinger for å få symptomene fjernet, men selv om tannen har fått flere forskjellige behandlinger, er det ingen garanti for at den er tilstrekkelig, og det kan hende at tannen må fjernes.

Hvis det sees en sprekk i en ellers intakt tann, må tannen ha en midlertidig krone så snart som mulig.

Mistenker du sprekker i tennene? Bli undersøkt og behandlet av våre dyktige medarbeidere så snart som mulig.

Du kan gjøre et par ting for å forhindre sprekker i tennene. Først og fremst er det viktig at du unngår å få hull i tennene så mye som mulig. I tillegg vil god munnhygiene hjelpe deg med å unngå karies, men også hjelpe de gamle fyllene til å vare så lenge som mulig, og derfor vil sprekker i tennene derfor unngås. Utskifting av fyllinger bør gjøres så sjelden som mulig, ettersom i takt med en utskiftning forsvinner noe av tannens opprinnelige substans hver gang en fylling skiftes ut. Hvis du allerede opplever å ha en tann med en sprekk, er du ofte disponert for å få sprekker i andre tenner.

Det er viktig at du husker på at en ødelagt tann er veldig skjør, og det er derfor avgjørende at du blir ivaretatt og muligens behandlet så snart som mulig. Tilstanden forverres alltid ved å vente, så ikke nøl med å kontakte tannlegen din.

Hvis du har ødelagt eller sprukket en tann som gjør vondt, anbefaler vi at du kontakter tannlegen din så snart som mulig!