Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Kronebehandling

Generelt kan det sies at når en tann blir behandlet med en krone, får en svekket tann en omsluttende restaurering av et sterkt materiale, noe som gir tannen ønsket styrke.

_MG_8821

Hva er en kronebehandling?

Generelt kan det sies at når en tann blir behandlet med en krone, får en svekket tann en omsluttende restaurering av et sterkt materiale, noe som gir tannen ønsket styrke. Hvis du har fått en rotbehandling, er tannen din ødelagt eller på annen måte så skadet eller slitt at det ikke er mulig å reparere ved hjelp av fylling, tannen kan reddes med en krone. En kronebehandling er en estetisk tiltalende løsning som varer i mange år.

Hvis du har en defekt tann som det ikke lenger er trygt eller mulig å reparere med fylling slik at den kan holde, trengs en krone. En krone fungerer som en form for lokk plassert på utsiden av den skadede tannen. I mange tilfeller kan tannen bevares på denne måten. Bare i spesielle tilfeller er tannen så skadet at det er nødvendig å fjerne den helt og erstatte den med et implantat, bro eller protese.

Hvordan lager du en krone?

Før du kan lage en krone, må tannen din slipes. Deretter må et avtrykk av tannen tas. Når et avtrykk av tannen din er tatt, må den beskyttes til kronen er ferdig. Dette gjøres med en midlertidig krone, som kan være laget av plast eller metall. Plast brukes vanligvis på synlige tenner, mens metallkapper kan brukes til kinntenner. Avtrykket brukes til å lage en gipsmodell av tannen din. Kronen er laget på modellen. Før du fester kronen må den justeres slik at den passer i munnen din med hensyn til bitt og evt. Farge. Dette kan bety at kronen må pusses eller at kronen må sendes tilbake til tannteknikeren for å få fargen endret. Når kronen passer, festes den til tannen ved hjelp av tynn sement som fungerer som lim.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Det kan være forskjellige årsaker til at det er nødvendig å få en kronebehandling. De mest typiske årsakene er:

 

 • At tannen går i stykker eller sprekker når du tygger på noe hardt, at du faller i forbindelse med sport eller hvis det ikke er mulig å bygge opp med plast.
 • At tannen er rotkanalbehandlet og derfor svakere, fordi tannens nerver fjernes. Nerven gir tannen fukt og liv, noe som gir tannen fleksibilitet og forhindrer at den knekker og er sterk. Når tannen er rotkanalbehandlet, blir den tørr og har derfor større risiko for sprekker. Kronen er med på å styrke tannen slik at den holder i mange år.
 • At tannen trenger en kosmetisk oppgradering på grunn av misfarging. Det er mulig å få utført en fargetest slik at fargen på kronen er helt perfekt og matcher resten av settet.
 • At tannen har så dype sprekker at de ikke kan behandles med fyllinger.
 • At tannen påvirkes av omfattende karies. Når det 3/5 del av en tann er borte på grunn av karies, traume, fraktur eller behov for rotfylling burde en sette krone på den

 

Selve påføringen av en tannkrone bør ikke føre til smerte, da det skjer under bedøvelse. Det er imidlertid en risiko for å oppleve smerter etter behandling. Siden smerten vanligvis kommer når bedøvelsen avtar, kan det ofte være fornuftig å ta smertestillende medisiner umiddelbart etter avsluttet behandling. Det er veldig indivduel hvis du opplever smerte og hvor alvorlig smerten er. Kronebehandlingen kan bl.a. føre til følgende smerter og ubehag:

 • Ømhet fra tannkjøttet
 • Varme smerter
 • Tygge smerter
 • Kald følsomhet


Ovennevnte plager er veldig vanlige i de påfølgende dagene. Smerten skal normalt avta innen få dager og senest innen en uke. Skulle du uventet ikke oppleve smertelindring, så er det god grunn til å søke tannpleie. Vedvarende og økende smerte kan være et tegn på at noe ikke er som det skal være. Smertene kan f.eks. komme av at nerven har blitt påvirket eller at tannroten er skadet. Hvis dette er tilfelle, vil det være nødvendig med rask behandling. Vær oppmerksom på at for høye kroner også kan forårsake ulemper. 

Oppsummert er kronebehandlingen smertefri takket være lokalbedøvelse, mens tiden etter behandlingen kan gi noen ulemper i form av smerte og ømhet. I de aller fleste tilfellene vil dette være midlertidige plager.

En krone kan lages på mange måter i forskjellige materialer. Vi jobber med de absolutt dyktigste tannteknikerne, og kan derfor uten å nøle garantere deg høyeste kvalitet.

Avhengig av hvor kronen skal sitte og hvilken belastning den senere vil bli utsatt for, velges den krontypen som passer best til tannen. Det er viktig at materialet er holdbart og tåler hard tyggekraft, slik at risikoen for brudd minimeres. 

En krone kan være laget av:  

 • Porselen / Keramikk / Full-keramikk: kroner i porselen kalles også full-keramiske tannkroner av tannleger og tannteknikere. 
 • Gullkrone: En gullkrone er en sterk krone. Den tåler den tunge belastningen kinntennene blir utsatt for. Samtidig er materialet mykt, slik at de motstående tennene ikke slites like mye når de tygger på kronen. Det sterke materialet gjør at kronen ikke like lett utsettes for brudd. Det er en kronetype som har blitt brukt i mange år. Siden det er et sterkt materiale, er det ikke nødvendig å fjerne så mye tannstoff for å gi plass til kronen. Du kan nøye deg med en kronetykkelse på ned til 0,5-1 mm. Gullkronen har en god kantforbindelse, dvs. at den får en flat overflate med tannen, så det er vanskeligere for matrester og bakterier å sette seg i overgangen mellom tann og krone. Gullprisene har blitt veldig høye de siste årene, og derfor har prisen på en gullkrone blitt veldig dyr.  Det fleste pasienter ønsker tannfargede kroner. Derfor lages det bare noen få gullkroner. 
 •  Metall-keramisk krone (MK-krone):


Den metall-keramiske kronen har blitt brukt i mer enn 30 år. En MK -krone er en sterk krone siden den har en metallramme. Porselen brennes opp på metallet, noe som gjør kronen tannfarget. Det er en fordel å kunne lage denne kronen, ettersom mange mennesker i dag ønsker tannfargede kroner. Kronens indre kjerne er laget av metall legeringer. Den vil ha god stabilitet og vil kunne festes godt rundt tannen. Kronen kan brukes på alle tenner, da den tåler høy kraft og kan bli vakker estetisk. Imidlertid er det vanskelig å lage en MK -krone like vakker som en full keramisk krone. 

Hvis en tann er blottet, er det nødvendig å reparere skaden. Å ikke behandle den ødelagte tannen kan føre til ytterligere skade på de omkringliggende tennene og tannkjøttet. Skaden kan gjenopprettes ved f.eks. en porselenskrone. 

Porselenskronen er en kunstig reetablering av den skadede tannen, kronen plasseres på toppen av den eksisterende tannen slik at den omslutter tannen. 

Hver enkelt porselenskrone er tilpasset den enkelte pasient, og er støpt for å passe de eksisterende tennene. 

Hvis derimot tannroten mangler, er det nødvendig å etablere en bro mellom de omkringliggende tennene, der disse fungerer som søyler for den skadede tannen.

Det er mange forskjellige faktorer som spiller inn på holdbarheten til en krone. Faktorer som god munnhygiene, inkludert børsteteknikk og bruk av tanntråd. I tillegg har formen og tykkelsen på kronen også innflytelse på holdbarheten. 

Generelt varer de fleste tannkroner minst 10-15 år og vanligvis mange flere. Men hvis noen av faktorene ovenfor er mangler, kan dette bety at kronen vil ha en kortere levetid. Dette er oftest sett hvis de vanlige undersøkelsene og inspeksjonene ikke opprettholdes som anbefalt. Det er derfor viktig at tannpleien din er god, slik at tannkronens holdbarhet varer så lenge som mulig. På VÅR Tannklinikk gir vi 2-4 års garanti på alle tannkrone. I tillegg står vi alltid til din disposisjon hvis du trenger råd og veiledning.

Det er veldig forskjellig hva en tannkrone behandling koster. Dette er fordi prisen er beregnet i henhold til din spesifikke tannlege situasjon. Prisen på en tannkrone på TannGalleriet er maximalt7600 kr. Dette er inklusivt Røntgen og anestesi. I tillegg kan en plastkonstruksjon være nødvendig hvis den aktuelle tannen er sterkt vansiret. Dette vil koste deg ytterligere. Avhengig av situasjonen din, varierer prisen. Du vet alltid din individuelle pris før du starter en behandling. Det er dermed på et informert grunnlag at du som pasient kan si ja til en behandling.

Hvis du har fått en krone og den plutselig viser seg å være løs, bør du kontakte tannlegen din så snart som mulig. En krone er festet til den gjenværende delen av en naturlig tann ved hjelp av sement. Sement er et materiale som herder raskt, og samtidig fungerer det som et lim som får kronen til å feste ekstremt godt til tannen. Til tross for sementens gode holdbarhet, er du aldri garantert at kronen ikke vil løsne. Hvis du har en tannkrone, vil du i de fleste tilfeller ikke oppleve problemer med holdbarheten, men skulle kronen ha løsnet, er det viktig at du kontakter tannlegen din. En løs krone vil ikke bare plage og svekke bittet ditt, men det vil også øke risikoen for at den naturlige tannen under kronen blir angrepet av karies. Dette kan forårsake flere problemer og trenger ytterligere behandling. 

Hvis du mistenker en løs krone, vil tannlegen undersøke kronen grundig, og hvis den er løs, vil tannlegen rengjøre den og sementere den igjen. På TANNGALLERIET bruker vi bare kronematerialer av beste kvalitet og med klinisk dokumentasjon for lang holdbarhet. 

DERFOR SKAL DU VELGE OSS SOM DIN FORETRUKTE TANNLEGG 

 • Mange års erfaring og daglig arbeid med krone behandlinger.
 • Produksjon av individuell krone på kort tid
 • Eksperter på tannlegeskrekk. 
 • Pasientvennlige priser.