Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Visdomstenner

Visdomstenner er det tredje og siste jeksel som du får i slutten av tenårene eller tidlig i 20 -årene. De sitter bakerst i tannrekken både i overkjeven og underkjeven.

_MG_8821

Hva er en visdomstann?

Visdomstennene er de siste tennene vi får, i det permanente settet. Det er de bakerste og tredje av de store jekslene. Visdomstennene bryter vanligvis ut rundt 17-22 år. Noen har dem ikke i det hele tatt, mens andre kan ha dem liggende inne i kjevebenet uten å bryte gjennom bein og tannkjøttet.

Tannen har sannsynligvis fått sitt navn, visdomstann, fordi den bryter ut først når du har blitt voksen og «klok». I dag har visdomstennene ingen spesiell funksjon, men de er en levning fra fortiden. Menneskekjevene har blitt mindre med evolusjonen. Derfor er det ofte ikke plass til visdomstennene i kjevene våre. Vi bruker ikke tennene våre på samme måte som tidligere, så tennene våre slites ikke så mye. På samme måte har vi blitt veldig flinke til å holde tennene friske. Dette betyr blant annet at vi ikke trenger denne 3. kinntannen, på samme måte i dag.

Hvor mange visdomstenner får du?

Du kan få totalt fire visdomstenner – to i overkjeven og to i underkjeven. Det er imidlertid ikke på alle mennesker de bryter ut. Noen opplever ingen problemer, mens andre må fjerne dem.

Kan jeg få problemer med visdomstennene mine?

Visdomstenner kan forårsake problemer hvis de bryter ut i en uheldig vinkel. Noen kan ligge horisontalt eller ha retning mot eller bort fra nabotannen. Andre peker inn mot tungen eller ut mot kinnet.

Ofte er det bare plass til at en del av visdomstannen bryter ut i munnen. Hvis det delvis utbruddet tannen ikke gjør skade, er det ikke nødvendig for tannlegen å fjerne den.

Imidlertid kan betennelse i tannkjøttet rundt et delvis utbrudd av visdomstann oppstå. Hvis dette skjer, vil det være smerte, rødhet og hevelse rundt tannen – og du kan ha problemer med å åpne munnen helt. 

Tannlegen kan godt behandle betennelsen, men hvis den kommer tilbake, vil det være nødvendig å fjerne tannen.

_MG_8793

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Mange visdomstenner bryter ut ganske normalt og blir en integrert del av tannbuen. Andre forblir i kjevebenet og bryter aldri ut i tannen. Visdomstennene kan ligge i kjevebenet, i mange år uten å gjøre skade.

I noen tilfeller kan imidlertid forskjellige problemer med visdomstennene oppstå ubemerket. Derfor er det viktig å holde et øye med tennene sammen med tannlegen, hvor røntgen kan tas slik at tannens plassering kan følges.

Hos mange mennesker er det bare rom for at en liten del av visdom kan bryte ut i munnen. Dette trenger ikke å være et problem hvis du kan holde det rent.

Spesielt i underkjeven er mange visdomstenner bare delvis brutt ut og sitter halvt dekket av en tannkjøttplaster. Bakterier kan lett samle seg her og forårsake en betennelsestilstand i tannkjøttet som omgir tannen (Pericoronitis). Dette kan forårsake symptomer som smerte, rødhet, hevelse og problemer med å åpne munnen.

Pasienter klager ofte over et smerte med smerter dypt i kjeven som beveger seg opp til øret på den siden. På samme måte har mange redusert gjespingene. Betennelsen kan noen ganger behandles med antibiotika, grundig rensing, skylling med desinfeksjonsvæske hos tannlegen samt god rengjøring. Hvis betennelsen fortsetter å forekomme, er det nødvendig å fjerne visdomstannen.

En visdomstann kan roteres eller vippes, noe som gjør det vanskelig å holde ren, mellom tannen og nabotannen. Dette kan føre til at periodontitt utvikler seg lokalt og tannen fjernes slik at periodontitt ikke utvikler seg videre. Periodontitt er en sykdom, som oppstår når mange bakterier akkumuleres. Tannstein dannes, og kroppens immunsystem prøver å danne en barriere for bakteriene. Dette resulterer i at beinet mellom de to tennene brytes ned, da det er en del av kroppens immunrespons mot den inflammatoriske tilstanden forårsaket av bakteriene.

Siden det er vanskelig å holde innsiden av munnen helt ren, er det stor risiko for karies (hull i tannen), noe som også kan være en årsak til at tannen trekkes ut. Hvis visdomstannen dessverre vendes, kan det oppstå karies i nabotannen, noe som resulterer i at det er vanskelig å få tilstrekkelig rengjøring mellom tennene, hvor matrester lett legger seg.

Her er vanlige grunner til at visdomstenner fjernes:

 • Hvis visdomstannen er vanskelig å holde ren og betennelse og hevelse i tannkjøttet ofte sees.
 • Hvis det er et hull i visdomstannen eller nabotannen.
 • Hvis det er en gingivallomme mellom visdomstannen og nabotannen.
 •  Hvis visdomstannen er nede i kjeven, og ‘gnager’ på nabotannen.
 • Hvis det er en cyste rundt visdommens krone. Hvis en visdomstann er helt utbrudd, kan den trekkes ut som andre tenner. Hvis tannen bare er delvis eller ikke bryter ut i det hele tatt, er det nødvendig å utføre en operasjon for å få den ut.

Før en visdomstann fjernes, tar tannlegen en røntgen (ofte en panoramisk røntgen) for å se hvordan tannen og roten ligger i beinet. Dette er spesielt viktig å se i forhold til en viktig nerve som visdomstannen er rett opp fra.

En lokalbedøvelse plasseres alltid rundt tannen, slik at ingen smerte vil merkes når tannen fjernes. Når du er helt bevisst, vil du kunne føle og høre at det blir arbeidet i munnen.

I noen tilfeller kan tannen trekkes ut, og i andre tilfeller er det nødvendig å operere tannen.

Noen ganger, hvis tannen er helt utbrudd og det er mulig, trekker man bare tannen ut. Det er vanligvis enkelt og raskt over. Tannen løsnes og fjernes.

Hvis tannen er nede i kjevebenet eller er godt festet, kan det være nødvendig å utføre en liten operasjon. Her lages et lite snitt i tannkjøttet og noe av kjevebenet fjernes, slik at du har tilgang til tannen, som nå kan fjernes. I noen tilfeller vil det være nødvendig å dele tannen i mindre biter. Når tannen er fjernet, lukker du tannkjøttet igjen med noen få sting.

Hos TannGalleriet, tannlegene har vi lang erfaring med fjerning av visdomstenner. Derfor bør man ikke forvente at en visdomstannoperasjon tar mye mer enn 30 minutter, og er selvfølgelig 100% smertefritt. Man må være forberedt på at vi skal ta operasjonen veldig alvorlig, og derfor stiller vi veldig høye krav til sterilitet før og under operasjonen. Hele klinikkrommet er dekket av sterile grønne kirurgiske stykker, og tannlegen eller maxillofacialkirurgen og hans assistent jobber i sterile drakter.

 

Før bedøvelsen får du en pille, Ibumetin 600 mg, som vil motvirke smerter og hevelse etter operasjonen. Deretter blir du bedøvet, som finner sted før det sterile dekket. Deretter blir du som pasient dekket av en operasjonsklut du bruker under hele operasjonen. Grunnen til dette er at vi ikke ønsker å forsyne pasientene våre med eksterne bakterier under operasjonen. Det kan virke litt overveldende når du er under sterilt deksel, og det kan føles veldig «kirurgisk». Bare husk at vi tar veldig godt vare på deg, og at hvis du må velge mellom om operasjonen skal være steril eller steril, er det de færreste som vil velge en steril operasjon. Det er fremdeles vanlig at tannleger i Danmark opererer sterilt mens de fjerner visdomstenner.

De fleste av pasientene slapper virkelig av når operasjonen har begynt. Det er ofte bare her pasientene tror at det faktisk vil være smertefritt.

Når tannen er fjernet, plasseres 3-8 suturer (masker), som må fjernes 7-10 dager senere.

Etter operasjonen vil du motta en grundig veiledning om hvordan du skal oppføre deg postoperativt.

Selve behandlingen er smertefri. Vi bruker alltid lokalbedøvelse for å fjerne visdomstannen din. Hvis du er spesielt nervøs, tilbyr vi medisiner mot angst. Når bedøvelsen forsvinner fra området, vil mange oppleve smerte. Smerten vil vanligvis ikke være verre enn at den kan dekkes med vanlig smertestillende medisin som du får fra klinikken. Denne medisinen tas før bedøvelsen forsvinner, slik at den virker når den stopper. Dette instruerer tannlegen rundt.

I de påfølgende dagene vil området vanligvis stige kraftig, og det kan være økende smerter. På samme måte vil en misfarging være synlig. Dette vil ofte være borte etter en uke. Det er best å spare området og tygge maten på motsatt side, i noen dager etter inngrepet. Når det er hevelse og smerter, vil noen finne at det kan være vanskelig å gjespe normalt de første dagene. Hevelsen varer ofte de første fire dagene, og reverserer deretter, og reduseres raskt til nesten å være borte på dag 7. Det anbefales at man holder seg borte fra hardt fysisk arbeid i to dager, for å redusere risikoen for blødning.

Det er viktig å fortsette med god munnhygiene, i dagene etter fjerning av en tann. Bakterier og matrester kan lett sette seg i såret, og dette kan forårsake betennelse. Ikke børst rundt såret, men hold resten av munnen ren. Som et supplement, skyll munnen med klorheksidin munnvann 0,2% til trådene er fjernet.

 

Reduser risikoen for smerter etter å ha fjernet visdomstannen / gode råd til deg som har trukket visdomstannen

Få blir kvitt smerten helt etter å ha fjernet visdomstannen. Imidlertid kan man – gjennom en rekke tiltak – gjøre noe for å redusere genene. Det er en veldig god idé å gjøre deg kjent med dette før du får fjernet en eller flere tenner, slik at du har en plan for hva som skal skje i de påfølgende dagene. Det er også en god idé å fortelle dine nærmeste om den planlagte intervensjonen, slik at de kan ta hensyn til og gi støtte.

Du kan dra fordel av følgende råd:

 • Unngå hard fysisk -De neste to dagene bør du unngå all form for fysisk arbeid så mye som mulig. Ved fysisk anstrengelse kan du risikere etter blødning, noe som kan forårsake ytterligere ubehag. Derfor, hvis du kan unngå å utfolde deg fysisk, vil det være optimalt.
 • Fokus på god munnhygiene – Deretter er det strengt nødvendig å fokusere på god munnhygiene. Betennelse kan raskt spre seg i et åpent sår, så området bør helst holdes fritt for både bakterier og matrester. For dette kan du bruke munnvann. Det er en god idé å bruke munnvann til såret er grodd.
 • Kontakt tannlegen din for å øke smerten – Et tredje råd er å oppsøke en tannlege for økende og vedvarende smerter. Det er ikke uvanlig å bli plaget av midlertidige smerter når man først har fått fjernet en tann, men hvis smertene ikke forsvinner i løpet av en uke, er det sannsynlig at noe er galt. Det bør i det minste undersøkes.

Det er forskjellige måter å fjerne tenner på, inkludert visdomstenner. De kan fjernes ved enkel tanntrekking, men i noen tilfeller er det nødvendig å utføre en operativ fjerning som kan være enten enkel eller komplisert. Det mest optimale vil være at tannen er helt utbrudd, da det vil lette prosessen betydelig. Hvis det ikke er det, vil en mer eller mindre komplisert operasjon bli satt i spill. Uavhengig av behandlingsform kan du være sikker på at inngrepet foregår under et ryddig rammeverk – f.eks. som sagt, blir det nærmet seg på flere forskjellige måter, noe som forklarer hvorfor prisen kan variere fra person til person. Den billigste løsningen er tradisjonell tannekstraksjon, som ikke er mulig i alle tilfeller.

Trenger du å fjerne visdomstennene dine? Ta kontakt med oss og få en forundersøkelse. Vår klinikk har GRATIS PARKERING og ligger i nærheten av OFFENTLIG TRANSPORT.

Kanskje du vet at små barn gråter når de får tenner. De gjør dette fordi det selvfølgelig gjør veldig vondt når tannen bryter gjennom tannkjøttet. Det er en lignende smerte du føler når visdomstennene dine går opp.

Visdomsbanen opp gjennom tannkjøttet kan være lang og hard. Det skjer ofte i små stadier at den beveger seg. Når det får hull i tannkjøttet, kan du oppdage at tannkjøttet hovner opp og blir rødt.

Når visdomstennene ser ut gjennom tannkjøttet, kan bakterier og matrester komme under tannkjøttet – og det kan forårsake smerte og ubehag.

Hvis visdomstennene dine ikke snur som de skal, kan det forårsake problemer at den kan reise seg på riktig sted. Noen ganger hender det at tyggeflaten på visdomstannen ikke snur oppover som den skal, og dette kan bidra til utfordringer.

Et røntgenbilde hos tannlegen din kan avgjøre hvordan visdomstennene dine snur. På røntgen kan tannlegen se om visdomstannen din bør fjernes.

Hvis du har hatt tilbakevendende problemer med smerter rundt visdomstannen din og hevelse med gjespes vansker, kan det være et tegn på at den ikke sitter som den skal, og fjerning kan være løsningen.

Er du en av de uheldige som har opplevd tannpine? Hvis svaret er ja, så vet du også sikkert at det kan skade tennene så fryktelig. Tannpine kan være uutholdelig, og riktig tannpinehjelp er avgjørende for å lindre symptomene på tannpine.

Der svært mange dessverre kan oppleve å ha tannpine er i og rundt visdomstennene. Hvis du opplever smerter rundt visdomstennene dine, eller hvis du har vond tannpine i visdomstannen, kan du bli litt klokere på hva du muligens kan gjøre selv – eller når du bør søke hjelp.

Visdomstenner blir vanligvis fjernet hvis en av disse årsakene er gyldig;

 • Hvis det er hyppig betennelse og hevelse i tannkjøttet rundt tannen fordi det er vanskelig å holde rent
 • Hvis det er et hull i visdomstannen eller nabotannen som ikke kan repareres
 • Hvis visdomstannen er nede i kjeven og plager nabotannen
 • Hvis det har oppstått en cyste rundt visdommens krone.