Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Ekstraksjon av tenner

Tannekstraksjon eller fjerning av en tann skjer i tilfeller der tannen ikke kan reddes eller forårsaker ubehag for pasienten – for eksempel på grunn av periodontitt, mangel på plass eller en tannabscess.

_MG_8846

Årsaker til tanntrekking

  • Problematiske visdomstenner.
  • Alvorlig tannskade / traume: Noen tenner har da avansert forfall, på grunn av for eksempel dype kariesangrep og andre skader som ødelagte eller sprukne tenner. I tillegg kan en tann bli påvirket av alvorlig periodontitt, så det kan være nødvendig å fjerne tannen. Etter hvert som periodontitten rundt en tann forverres, støttes tannen av mindre og mindre bein, og som et resultat blir tannen løs i en slik grad at tannekstraksjon er den eneste løsningen.
  • Tenner som er feil i tenneraden / tenner som ikke fungerer. For å unngå komplikasjoner som kan føre til et negativt utfall for munnhelsen din. Noen ganger kan tannleger anbefale tannekstraksjon av tenner som er helt feil i tannbuen og / eller ikke fungerer i det hele tatt (tenner som ikke har en tann å bite mot).
  • Ortodontisk behandling (kjeveortopedi): Noen ganger kan det være nødvendig for en kjeveortoped (tannregulering tannlege) å få fjernet individuelle tenner, for å få tennene plassert perfekt i tannbuen.
  • For mange tenner: Hvis du er født med overflødige tenner, kan disse blokkere utbruddet av andre tenner.
  • Kreftterapi: Hvis du skal behandles for kreft, er det viktig at dårlige tenner fjernes, ettersom kroppens immunsystem reduseres sterkt i løpet av behandlingsperioden. På samme måte trekkes de dårlige tennene ut før strålebehandling blir gitt, da denne behandlingen gjør det vanskelig å fjerne tennene etterpå. Det er en risiko for en sykdom som kalles Osteo- radionekrose. Vanligvis må et sett med tenner rengjøres grundig før all kreftbehandling, samt behandling med organtransplantasjon.

 

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Ved tannuttrekking vil tannlegen i utgangspunktet bruke et bedøvelsesmiddel, som sikrer at behandlingen er 100% smertefri. Det kontrolleres alltid at bedøvelsen virker som den skal før behandlingen startes. I noen tilfeller kan det være nødvendig å supplere med mer bedøvelse. Selve behandlingen starter dermed bare når tannlegen er helt sikker på at du som pasient ikke kan føle noe. Alle typer tanntrekking er dermed smertefri. Når bedøvelsen virker, kan tannlegen forsiktig fjerne den eller de aktuelle tennene, slik at beinet forblir så intakt som mulig inntil det er mulig. tannimplantater.

Enkel tanntrekking

Hvis en tann lett kan fjernes, er det en enkel tannekstraksjon. I de aller fleste tilfeller er det tenner med periodontitt som kan fjernes på denne måten. Det kan være flere tilfeller der en enkel tannekstraksjon vil være å foretrekke. Motsatt kan tennene også være så godt festet at en operativ tanntrekking vil være nødvendig.

Hvis den skadede tannen ikke fjernes ved første forsøk ved enkel tannekstraksjon eller hvis det fortsatt er ødelagte røtter igjen, som deretter må fjernes, vil tannlegen utføre en operasjonell tannekstraksjon.

 

Kirurgisk tannekstraksjon

Hvis det viser seg at den aktuelle tannen ikke kunne fjernes ved første forsøk med en enkel tanntrekking, vil tannlegen vurdere at det må utføres en operativ tanntrekking. Som skrevet ovenfor kan kirurgisk inngrep også oppstå hvis ødelagte røtter forblir, som må fjernes. Hvis tannen allerede er veldig skadet eller allerede rotbehandlet, vil tannlegen i de aller fleste tilfellene vurdere at en operativ tanntrekking må utføres umiddelbart. Hvis du prøver en enkel tanntrekking, er det fare for at tannen går i stykker eller sprekker. Dette gjør det vanskelig å fjerne tannen.

 

Ved kirurgisk tanntrekking vil det ofte være nødvendig å splitte tannen eller mobilisere tannkjøttet vekk fra tannen for å fjerne den. Hvis du mobiliserer tannkjøttet, må det i de aller fleste tilfellene sys etterpå. Har du blitt sydd må du i perioden til trådene fjernes og skylles med klorheksidin to til tre ganger daglig. Dette holder trådene rene for belegg. Selvfølgelig vil tannlegen din instruere deg i etter endt behandling.

 

Kirurgisk fjerning av tann

Å fjerne en tann kan være en skremmende oppgave. Dette kan skyldes flere ting. Tannlegen fra begynnelsen vurderer at en kirurgisk prosedyre vil være den beste behandlingsmetoden for å fjerne tannen.

Når du har fjernet en tann, utføres en mindre operasjon – og i noen tilfeller en noe store operasjon. Det er viktig at du tar vare på såret som kommer etterpå.

Ved en operasjon syr tannlegen såret sammen etter inngrepet, for å holde sårkantene sammen og fremme helbredelse.

Hvis du har blitt sydd, vil tannlegen fortelle deg når og om du skal fjerne stingene. I løpet av den tiden lokalbedøvelsen virker, kan du bite deg selv i leppen eller tungen.

Derfor anbefales det at du venter med å spise til bedøvelsen er helt borte og du har berøringsfølelsen igjen på siden der prosedyren ble utført. Når bedøvelsen virker, føler du kanskje ikke smerter, men du må forvente at den kommer etterpå.

Når bedøvelsen er borte, kan du oppleve ømhet og milde smerter i området der tannen er fjernet. Dette er helt normalt i forbindelse med behandlingen. Hvis du vil forhindre smerten, kan du ta noen smertestillende midler før bedøvelsen forsvinner helt.

Hvis du fortsetter å oppleve smerter, kan du ta Paracet 1000 mg eller/og  Ibux 400 mg med 4-6 timers mellomrom. Imidlertid er det veldig viktig at du ikke tar mer enn anbefalt av tannlegen.

Hvis du til tross for smertestillende midler fortsetter å oppleve alvorlige smerter, bør du søke råd fra tannlegen din. I noen tilfeller kan det være nødvendig med reseptbelagte medisiner eller annen form for smertelindring. Du kan også oppleve forstyrrelser i nervefunksjonen og dermed nedsatt følelse i leppen eller tungen. Disse lidelsene forsvinner etter en tid, så du bør verken være nervøs eller behandlet for dette.

Det er ganske vanlig at kinnet og tannkjøttet hovner opp etter at du har fått en tann trukket ut. Ved å påføre kalde kompresser direkte på hevelsen, er det mulig å redusere hevelsen. Du kan gjøre dette i et kvarter hver time de første timene. Alternativt kan du forsiktig suge på en isbit.

Noen vil også oppleve at kinnet blir blågult. Dette er helt normalt og forsvinner om noen dager. Hvis hevelsen vokser i mer enn to dager etter tanntrekking, bør du kontakte tannlegen din.

Du kan spise så snart bedøvelsen ikke lenger har sin effekt. Når du blir bedøvet, er det stor risiko for at du tygger på tungen, leppen og kinnet, og derfor anbefales det å vente til anestesien er helt avtatt. Det er viktig å ikke spise varm mat eller drikke i 2 timer etter at du har fjernet en tann for å unngå blødning. Når bedøvelsen er borte, kan du spise. Det anbefales imidlertid å unngå varme drikker og bare spise kaldt og kaldt drikke, da varme kan begynne å blø det første døgnet.

  • Fysisk aktivitet øker blodtrykket dermed blødningstendens. Unngå derfor fysisk aktivitet de første 24 timene etter inngrepet.
  • Tannbørsting og god munnhygiene er avgjørende for å unngå infeksjon. Men ikke børst direkte på såret de første dagene etter inngrepet.
  •  Ikke skyll munnen for ofte den første dagen etter operasjonen. De sårede må ha fred. De påfølgende dagene kan du skylle munnen med klorheksidin 0,1% da det reduserer risikoen for infeksjon.
  •  Du bør unngå å røyke, da det reduserer sårheling. Hvis du ikke kan gjøre det, anbefales det at det går minst 2 timer etter at operasjonen er over.

Etter en tanntrekking vil du kunne forvente sårhet fra tannkjøttet. Hvis tannen din er operert, vil du naturligvis også kunne forvente hevelse og ømhet.

Det er viktig å ikke spise varm mat eller drikke i minst 2 timer etter at du har fjernet en tann for å unngå blødning.

Ja, det er mulig. Vi trekker aldri tenner uten bedøvelse. Så selvet tann trekning skal ikke være vondt. Når bedøvelsen ikke lenger virker etter trekning, vil du imidlertid kunne oppleve ømhet, som bør bli bedre i løpet av de neste dagene, hvor en naturlig helbredelse vil finne sted.

Det blør fra såret – etter tannuttrekking?

Det er ganske normalt at den første dagen vil det sive noe blod fra såret. Det kan se verre ut enn det er, fordi blodet blander seg med spyttet.

Ved regelmessig blødning anbefales det å ta et gasbind for en kompress – levert av tannlegen – og påføre det direkte på såret (ikke ned i såret). Bitt deretter sammen slik at krøllen/kompressen presser på sår kantene.

Trykket opprettholdes i en 20 min-halv time. Vær oppmerksom på at det kan være nødvendig å bytte krøllen/ kompressen et par ganger. Hvis blødningen fortsetter, bør du kontakte tannlegen din. Hvis du ikke finner din egen tannlege, må du kontakte en annen tannlege, eller legevakten.

Som tilfellet er med de fleste tannbehandlinger, avhenger prisen av din spesifikke tannlege situasjon. Først og fremst er det avgjørende om tannlegen skal utføre en enkel tanntrekking eller en operativ tanntrekking. Dessuten har den underliggende årsaken også innvirkning på prisen. Prisen må dermed beregnes individuelt ut fra din spesifikke tannlege situasjon i samråd med tannlegen. Du kan også lese mer om prisene våre her.

I de aller fleste tilfeller blir det først tatt en røntgen for å identifisere røttene og det omkringliggende beinet i den aktuelle tannen. For mer kompliserte fjerninger kan det være nødvendig å supplere med en full kjeve-røntgen (OP-røntgen) eller en 3D-skanning. På en konsultasjon med oss ​​vil tannlegen informere deg om hva som er mest hensiktsmessig å gjøre i din spesielle situasjon. Deretter vil det være helt opp til deg om du ønsker behandling. På TannGalleriet vet du alltid både pris og prosedyre før behandling. På denne måten kan du bedre vurdere selv om du vil godta behandlingen ut fra kunnskapen.