Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Bro

Med en bro kan du få de manglende tennene erstattet. Du kan både oppnå et estetisk resultat og få din optimale tyggefunksjon – helt uten kirurgi.

shutterstock_1578265081

Hva er en bro?

En bro er en erstatning for en manglende tann. For å fungere er en bro avhengig av å kunne kobles til de omkringliggende tennene. Dette betyr også at en bro er en fast erstatningskonstruksjon som ikke kan tas ut av munnen etter behov, men fungerer akkurat som resten av tannsettet. Avhengig av antall tenner som mangler, kan en bro lages slik at den erstatter opptil flere tenner som mangler. Med denne typen behandling kan du både oppnå et estetisk resultat og få din optimale tyggefunksjon, helt uten kirurgi. 

Hvis du har spørsmål eller trenger råd og veiledning, er du alltid velkommen til å kontakte oss. Hvis du vil bestille time for behandling, kan vi også hjelpe deg.

Kan du få en naturtro bro som passer til det gjenværende tannsettet?

Hvis du går rundt og frykter at en bro vil føre til et unaturlig sett med tenner, så har du ingenting å frykte lenger. Som med andre proteser, delproteser, implantater og kroner, er det mulig å lage naturtro tannbroer der det ikke er mulig å se for deg selv eller andre at det ikke er dine naturlige tenner. 

Du kan ikke ta ut en bro, men du vil oppleve høyere komfort ved en bro, ettersom alle tennene føles som vanlige tenner og når du tygger, vil trykket og bittet ditt føles det samme som før.

Når brukes en bro?

På en konsultasjon med tannlegen vurderes det ut fra din spesifikke tannlege situasjon, hvilken behandling som vil være den beste for deg. I et område der en mangler tenner vurderes alle alternativer. En skal velge den beste og mest passende alternativ for nettopp det området. Om tennene på sidene av området en mangler tann er tidligere behandlet med store fyllinger eller krone , er bro den første og beste løsning.

Motsatt blir løsningen fravalgt hvis de omkringliggende tennene som skal støtte broen er sunne og ubehandlet. Tilpasning av en bro krever alltid sliping av de omkringliggende tennene som skal støtte broen. Det blir laget tannformede skall som omslutter og beskytter de skjerpede tennene. En bro alltid som et minimum bestå av tre sammenhengende tenner og kroner, da minimum må bestå av to brobygger/pillar og et mellomledd. Du kan imidlertid lage broer med opptil fjorten sammenhengende ledd hvis det er nødvendig å etablere en hel øvre eller nedre munn. 

Uansett hvilken type bro som kan være den rette i ditt tilfelle, kan vi som en erfaren tannklinikk være til hjelp for deg!

Hva å velge?

Om du skal velge en bro eller implantat, avhenger av flere forskjellige faktorer.  Dette får du hjelp til av din tannlege. Våre tannleger er meget dyktige til å forklare alle mulige alternativer som kan passe for deg og velge den beste for deg sammen med deg.

_MG_8830

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Mange synes det er vanskelig å huske forskjellen mellom en bro og en krone, men likevel er det en markant forskjell. En krone erstatter en del av en tann, mens en bro erstatter en eller flere tenner som mangler helt. 

I tillegg fungerer en krone som beskyttelse for den gjenværende delen av tannen, noe som ikke er tilfelle med en bro, da denne brukes når ingen tann er igjen. Kroner kan være laget av porselen, metall eller plast, mens broer oftest er laget av en kombinasjon av et metall og porselen. Både kroner og broer er laget med et øye for å skape et naturlig og diskret utseende av høyeste kvalitet.

Broer lages oftest på grunn av et ønske om et hyggeligere utseende eller for å få flere tenner å tygge med. 

Den er laget enten i en kombinasjon av gull og porselen (metall-keramisk bro) eller i porselen (keramisk bro).

Broer i ren keramikk er mer naturlige og estetiske enn metallkeramiske broer, og brukes derfor oftest kun i fronten.

I dag produseres færre broer enn tidligere, noe som skyldes at manglende tenner også kan erstattes med tannimplantater. Hvilken løsning som er riktig for deg, bestemmer du i samarbeid med tannlegen din.

Støtte broer, forlengelsesbroer og flytende broer er alle forskjellige typer broer, som hver er fordelaktig i forskjellige tannsett.

  • Støttebroen er spesielt bra for pasienter med periodontitt
  • Forlengelsesstativbroen er preget av å henge på bare en tann, og denne typen bro brukes derfor når det bare er tenner på den ene siden av den manglende tannen.
  • Hengebroen skiller seg fra de andre typene ved å være en bro på baksiden av munnen. I midtleddet området har tannkjøttet trukket seg markant ned , og gir broen et flytende utseende.


Hvis du har ytterligere spørsmål om de forskjellige typene tannbroer, er du alltid velkommen til å kontakte oss. Vi er klare til å dele vår erfaring og kan gi råd og veiledning i forhold til din spesielle tannlege situasjon.

Hvor lenge broen din varer, avhenger av flere forskjellige faktorer. Jo sterkere pilarene er, jo lengre vil broen din vare. Den må både være i god stand når den lages, men også viktig å opprettholde den med god munnhygiene etterpå. Samtidig har det betydning hvor mange naturlige tenner du har. Jo flere naturlige tenner du tygger med, jo mindre blir broen belastet, mens du fordeler arbeidsmengden over alle tennene.

Med alle behandlinger er det viktig at munnhygiene og pleie av tennene dine er i sentrum. Jo bedre du er på å ta vare på tennene dine og opprettholde en sunn tannpleie, jo lengre vil behandlingen vare.

På TannGalleriet har vi 5 års garanti på broen din. Garantien forutsetter at det ikke er eksterne faktorer som sykdom, ulykke, medisinsk behandling, manglende rengjøring eller manglende oppfølging generelt. 

I tillegg må du ta alle inspeksjoner og kontroller hos tannlegen. Garantiordningen brukes sjelden da de generelt har lang holdbarhet. 

I utgangspunktet kan du forvente at en godt laget bro i en konstant rent munn sitter i munnen i 20 – 25 år.

Det er svært få alvorlige komplikasjoner forbundet med å få produsert en tannbro. Imidlertid kan tennene som er skjerpet være ekstra følsomme for kulde og varme de første månedene etter behandlingen. 

Tilstanden kan være ubehagelig, men krever ingen behandling. Det er også en liten risiko for at tann nerven kan bli skadet, dermed må den rotbehandles

Se etter sprekker 

Vedvarende smerter kan oppstå og tannen må behandles med rotfylling. Vær i tillegg oppmerksom på at det kan være små brudd i porselenet på broa. 

I de fleste tilfeller kan disse skadene repareres eller glattes ut. I noen tilfeller er det imidlertid nødvendig å lage en ny bro.

Vanligvis blir du lokalt bedøvet når tennene blir behandlet for kroner og broer. Etterpå vil du vanligvis ikke føle noe, men det kan være litt følsomhet i noen dager, akkurat som tannkjøttet kan være ømt. Når kronen / broen er sementert, kan tennene dine også være ekstra følsomme for kulde eller varme de første dagene.

Det er viktig å holde de nye tennene rene. Tenner med kroner og broer må derfor pleies som naturlige tenner. Dette betyr at du må pusse dem nøye med tannbørste og tannkrem med fluor og ellers holde dem rene med f.eks. Tannpirkere eller tanntråd. 

For broer kan du ikke bruke vanlig tanntråd, ettersom broens tenner er bindet sammen, men det er utviklet en spesiell tanntråd for broer. 

Tanntråd egnet for bruk på broer. Den stive enden settes inn gjennom tann gapet, hvoretter den tykke enden av ledningen kan føres frem og tilbake og opp og ned. I tillegg kan den føres under mellomleddet (den kunstige tannen).

Tenner kan også byttes ut med en flyttbar protese. Eller kunstige røtter (implantater) kan settes inn, som en krone eller en bro kan festes på. 

Om du skal velge den ene eller den andre løsningen, avhenger av tilstanden til tennene dine ,hvor mange tenner du mangler og hva er tilstanden til tannkjøttet ditt. Men det avhenger også av økonomi. Snakk derfor med tannlegen din om hva som vil være den beste løsningen for deg.

Som med alle andre typer tannbehandlinger, kan det være både fordeler og ulemper med en tannbro behandling. I de aller fleste tilfellene er det mange flere fordeler enn det er ulemper. Vi mener imidlertid at det er viktig å kjenne begge typene før en behandling. I dette blogginnlegget får du et innblikk i det mest særegne i sitt slag. I tillegg får du klarhet i hva du skal gjøre etter endt behandling og hvor lenge en tannbro i gjennomsnitt varer.

Den største fordelen med å få laget en bro er at den kan lages med et naturlig utseende, slik at den erstattede tannen blir diskret og faller naturlig blant de andre tennene. Dette gjøres vanligvis med porselen som ligner på naturlige tenner. En tannbro er festet helt opp til tannkjøttet, noe som også er avgjørende for at tannbroen skal se ut som en vanlig tann. 

Samtidig opprettholdes den gode tyggefunksjonen når du får laget en bro, og dette i kombinasjon med det naturlige utseendet skaper en tannerstatning som føles, virker og ikke minst fungerer som en vanlig tann. Med en bro som behandlingsløsning kan verken du eller andre se at det ikke er dine egne tenner. Dette er en stor estetisk fordel ved behandlingen. 

Behandlingstiden kan også holdes så lav som to uker, ettersom en bro behandling kan utføres på bare to behandlinger hos tannlegen. Behandlingen er dermed en rask måte å erstatte en manglende tann på. 

En ekstra fordel med bro behandling er at en bro kan vare opptil 25 år, avhengig av hvor flink du er til å ta vare på og vedlikeholde den.

En ulempe ved bro behandling er at tannbroens levetid i stor grad er avhengig av tilstanden til nabotennene og din egen hygiene rutiner. Dermed er det nødvendig at disse er sunne og velfungerende hvis broen skal vare i mange år. For at nabotennene skal fungere som bro pellets, er det nødvendig å slipe disse tennene kraftig. Nabotennene danner grunnlaget for tannbroen. Likevel kan denne prosedyren i noen tilfeller føre til at du sliper på friske tenner.

I sjeldne tilfeller kan det skje at en bro løsner, og da er det viktig å oppsøke tannlegen umiddelbart. Hvis ingenting gjøres i tide, kan det oppstå karies ide brobærende tennene. Ta kontakt med din tannlege i nærheten av deg i dag og hør hvordan du kan bli hjulpet!  

Ta kontakt med din tannlege i dag! 

Har du problemer med broen din? På TannGalleriet har vi en bred erfaring innen behandling av broer. Hvis du raskt trenger hjelp, er vi behjelpelig. Du er også alltid velkommen til å kontakte oss for råd og veiledning samt avtaler. Vi er alltid klare til å avlaste deg fra dine akutte tannproblemer.