Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Tann rens

En tann rens er kort sagt en rengjøring av tennene, hvor du fjerner både de harde beleggene (tannstein) og myke belegg (plakk), som sitter på tennene, over tannkjøttnivået

_MG_8820

Hva er en tann rens?

En tann rens er kort sagt en rengjøring av tennene, hvor du fjerner både de harde beleggene (tannstein) og myke belegg (plakk), som sitter på tennene, over tannkjøttnivået. Overflaten på tennene vil være ren og glatt, og du vil finne det lettere å holde munnen fri for bakterier med vanlig tannbørsting. Samtidig pusses tennene for å fjerne misfarging.

Når er tann rens nødvendig?

Det kan være vanskelig å holde bakterier (plakk) helt borte fra munnen ved å bruke vanlig tannbørsting. Plakken som ikke fjernes når du pusser tennene, forkalkes og blir til tannstein. Tannstein har en veldig ujevnt overflate, og gir derfor ytterligere grobunn for bakteriebelegg. Tannstein og bakterielle forekomster som ligger langs tannkjøttet kan være irriterende og føre til en ubehagelig gingivitt.

Hva er Air-flow?

Air Flow, fra engelsk bokstavelig talt oversatt som «luftstrøm» – er tilstrekkelig sterk stråle av en blanding av luft, vann og natriumbikarbonat (vanlig bakepulver) sendes ut gjennom en spesielt fin spiss og derved fjerner myk plakk, mørk fast plakk og små forekomster av tannstein. Noen tannklinikker tilbyr kalsiumpulver som slipemiddel, noe som er mer fordelaktig for overflaten av tennene. Det er på grunn av det driftsprinsipp av metoden for å rense tennene i Air-flow kalles den sandblåsing. Selvfølgelig er det ingen sand i sammensetningen av rengjøringsblandingen.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Før tannlegen undersøker pasientens munnhule for betennelse i tannkjøttet, dype karies, skader på tannemaljen. Det er situasjoner hvor tykkelsen på tannsteinen er veldig stor eller det er en subgingival hard plakk. Da utføres ultralydskalering før rengjøring utføres ved hjelp av Air Flow -metoden. Veldig ofte tilbyr tannleger en slik variant av tann rens før prosedyren for kjemisk bleking av tannemaljen eller behandling av karies. Etter tann rens prosedyrer ved bruk av Air Flow System, tilbyr de fleste klinikker fluor påføring, en beskyttende lakk som gjør at tennene kan «absorbere» et næringsstoff og fjerne emaljens overdrevne følsomhet. Etter ønske kan du be om å bruke en spesiell blekings strips  for å gjøre fargen på emaljene lysere for en ny tone. 

Metoden for å rense tennene med Air-flow har et stort antall fordeler. For det første kan nesten alle tannklinikker og kontorer tilby denne prosedyren. For det andre krever det ikke dyrt utstyr, så kostnaden for Air Flow -metoden er ganske demokratisk. For det tredje – varigheten av å pusse tenner er fra 15 til 40 minutter (avhengig av antall og tykkelse på plakk platen), noe som er veldig praktisk. For det fjerde fjerner strålen selv de mest kompliserte forurensningene i mellomtannrommene, der det er nesten umulig å rengjøre. Den store fordelen med denne rensingen er også tannbleking i dine egne tennenes nyanser. Noen ganger, etter å ha pusset tennene ved hjelp av Air Flow -metoden, nekter pasientene å bleke den aggressive kjemiske metoden ytterligere, mens de er helt fornøyde med resultatet. Plakkfjerningsblandingen har en bakteriedrepende effekt som blant annet forhindrer utvikling av sykdommer i munnhulen og karies. Ved å rengjøre tennene med Air Flow-metoden er syre-base-balansen i munnen balansert og forhindrer dannelse av faste avleiringer på tennene og bidrar til at dårlig ånde forsvinner. Det er nesten den eneste måten profesjonell tennerengjøring er tilgjengelig for pasienter med brakettsystemer, der det er veldig viktig for dem å overvåke renheten i munnhulen. 

Tannstein er belegg på tennene som oppstår når tennene ikke rengjøres tilstrekkelig. Tannstein gir dårlige onde. Plakk utvikler seg til tannstein, som starter som myke belegg, som deretter kan utvikle seg til harde belegg. De myke beleggene kan i de fleste tilfeller fjernes ved grundig tannbørsting og tanntråd. Over tid blir de myke beleggene harde hvis de ikke fjernes. De harde beleggene på tennene – tannstein bør fjernes av tannlegen. 

Tannstein oppstår når tennene ikke rengjøres ordentlig. Bakterier fra matrester som blir igjen på tennene vil til slutt bli forkalket av spyttet ditt, og deretter vil det forekomme tannstein. Noen opplever tannstein oftere enn andre. Det avhenger av kalkmengden i spyttet og hvor lett tennene dine er å rengjøre.

Hvis tannstein ikke fjernes, skader det tannkjøttet og utvikler seg fra gingivitt til betennelse dypere i tannkjøttlommene og fjerner tannfeste. Dette kalles periodontitt. 

Behandlingen foregår hos tannlegen, som kan fjerne tannstein med riktig utstyr og metode. Tannsteinsfjerning utføres ved en vanlig tannrengjøring som ofte utføres også av en tannpleier. Behandlingen utføres ved at tannlegen eller tannpleieren fjerner tannstein ved hjelp av ultralyd, hvoretter rester av tannstein skrapes bort. 

Det kan være vanskelig å unngå tannstein helt, men det finnes måter du kan forhindre eller redusere dannelsen av tannstein. Følgende råd kan forhindre enhver tannstein:

Opprettholde god munnhygiene: 

For å unngå tannstein er det viktigste å opprettholde sunn munnhygiene. Ved å pusse tennene grundig to ganger om dagen med tannkrem og bruke tanntråd, kan du redusere produksjon av tannstein. 

Tanntråd: 

Hvis du bruker tanntråd daglig, kan dette redusere tannstein, ettersom tennene rengjøres grundig på alle overflater. 

Noen tannkrem inneholde enzymer og proteiner som allerede finnes i munnen din og bekjemper de dårlige bakteriene, et eksempel på denne type tannkrem er Zendium.

Kan du fjerne tannstein selv? 

Mange tror at å fjerne tannstein på egen hånd kan spare både tid og penger. Dessverre kan en selv behandling gi mer skade enn nytte hvis du ikke håndtere det riktig.

 Den første utfordringen er at få mennesker har de riktige instrumentene. For det andre, uten en profesjonell bakgrunn, har man ingen kunnskap om hvordan man bruker utstyret. Du tar derfor en unødvendig risiko for å skade både tennene og ikke minst tannkjøttet. 

Å la en tannrengjøring utføre av en tannlege eller tannpleie vil alltid være å foretrekke – i stedet for å gjøre det selv. Som du kan ser på denne siden, koster hverken vanlig eller utvidet tannrensing en formue. Ved å få fjernet tannstein, kan du forhindre en rekke alvorlige tannhelse sykdommer, og derfor er pengene godt brukt. 

Vi anbefaler at du utfører en tann rens hver sjette måned. Dette er fordi tannstein som dannes kan risikere å skade tannkjøttet. Hvis tannstein ikke fjernes med jevne mellomrom, kan det også påvirke tennene og tannfesten din i det lange løp.

Fordelen med tannrengjøring er at du fjerner plakk og tannstein, slik at du forhindrer tannkjøttbetennelse. Tann rens er en viktig del av å holde munnen ren og sunn. Den spiller også en viktig rolle i å holde resten av kroppen din frisk og forebygge sykdommer som hjertesykdom, lungebetennelser, demens eller diabetes. 

Hva koster en tannrens? Prisen på tannrengjøring avhenger blant annet av om det er vanlig eller forlenget tann rens.