Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Tannlegeskrekk

Visste du at 10% er så redde at de utsetter vanlige tannkontroller. Det kan påvirke deres generelle helse og føre til et mer omfattende behov for behandling. På TannGalleriet har vi tannleger som spesialiserer seg på tannlegeskrekk. De hjelper deg gjennom ditt behov for tannpleie.

_MG_8809

Hva er tannlegeskrekk?

De fleste mennesker med tannlegeskrekk har utviklet det i løpet av barndommen, der de har hatt ubehagelige opplevelser hos tannlegen (det kan være en rotfyllingsbehandling eller liknende), noe som har forårsaket frykt for tannlegen senere.

Når du har en tannlegeskrekk, foretrekker du naturligvis å unngå å gå til tannlegen, og det skal mye til før du vil vurdere å få sjekket tennene.

Imidlertid kan det å unngå tannlegen få konsekvenser, ettersom sykdommer som gingivitt eller en ødelagt tann kan forårsake større skade på sikt hvis det ikke behandles.

Få hjelp for tannlegeskrekk

Hvis du ikke går til tannlegen regelmessig og overholder tannkontrollene dine, er det for stor risiko for at du får hull i tennene som ikke vil bli oppdaget i tide.

For å unngå behandlingskrevende hulrom, også kalt kariesangrep, er det viktig med god munnhygiene. Ved vanlig tannkontroll vil du bli guidet for å sikre optimal munnhygiene og bli oppmerksom på alle steder som trenger ekstra fokus.

Regelmessig tannrensing ved tannlegen forhindrer også problemer med gingivitt som kan utvikle seg til periodontitt. Hvis du er redd for å gå til tannlegen, kan selv tannkontroller eller små prosedyrer være en stor utfordring. Vi i TannGalleriet er klar over dette, og vi har derfor spesialisert oss på å avlaste deg fra frykten.

Vi hjelper deg gjennom behandlingen

På TannGalleriet er tannleger og tannpleiere  veldig klar over at bare å delta på en konsultasjon eller behandling kan være et stort skritt.

Tannlegefrykt finnes i mange grader, og det er derfor stor forskjell på hvilken behandling og prosedyre som er mest passende for deg.

TannGalleriet har et bredt spekter av verktøy til rådighet, som alle bør gjøre det mer behagelig for deg som pasient å gjennomgå behandlingen.

Gode råd til deg med tannlegeskrekk

Enten du er barn eller voksen, er det helt naturlig og veldig normalt å lide av tannlegeskrekk. Men heldigvis er det faktisk tannleger som spesialiserer seg på tannlegeskrekk, inkludert oss. For å hjelpe deg selv på best mulig måte på vei til et godt tannlegebesøk, er det noen ting du kan gjøre før du drar. Du må forberede deg til tannlegebesøket ved å dukke opp frisk og godt uthvilt, slik at du ikke går og er nervøs hele dagen. Ofte hjelper det også å ta med en venn eller et familiemedlem som kan støtte deg. Selv om du mest vil være helt borte, er det viktig at du får jevnlige konsultasjoner slik at du kommer inn i en god rytme uten for mye tid imellom. I tillegg må alltid tannlegen din forklare deg i detalje hva som kommer til å skje, slik at ingenting skjer som kan overraske deg negativt. I tillegg kan du snakke med tannlegen din om å få en så smertefri behandling som mulig.

2021_020644_MM_42 (2)

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

 •  Vi bruker all den tiden vi trenger.
 •  Vi vil aldri presse deg for noe.
 •  Vi lytter til hvordan du føler, og hva du ikke liker.
 •  Vi vil aldri gjøre noe du ikke vil.
 •  Vi forstår og godtar din angst og hvor vanskelig det er å komme de første gangene.
 •  Du vil bli informert om alt vi gjør under hele prosessen.
 •  All behandling er 100% smertefri – inkludert å bli bedøvet.
 •  Vi gjør vårt ytterste for å gjøre det til en hyggelig opplevelse å besøke oss på klinikken.
 •  Du vil aldri bli skjelt eller beskyldt for ikke å gå til tannlegen før. Tvert imot, vi er bare stolte   over at du har tatt steget og kontaktet oss. Og over det viser du oss tilliten til å la oss hjelpe deg gjennom denne prosessen.
 • Husk at de fleste med tannlegeskrekk ofte tror at det er større problemer med tennene enn det egentlig er.
 • Vi lager en oversikt over hva som må gjøres, og så får du et skriftlig prisestimat. Hvis det er utenfor din økonomiske rekkevidde, lager vi en «langtidsplan» for hvor vi vil gå over en lengre periode. Roma ble ikke bygget på en dag, og det gjør heller ikke noe. Det viktigste er at vi har en plan for hva som skal skje og en prioritert rekkefølge for dette.

Det er en rekke ting du kan gjøre selv for å hjelpe deg selv videre i prosessen.

Trinn 1

Erkjenn at du har tannlegeskrekk, slik at tannlegen lettere kan hjelpe deg. Det er helt greit å være redd for tannlegen, og mange føler dessverre det samme.

Trinn 2

Still krav til tannlegen din. Gjør presise avtaler om behandlingen slik at begge parter er klar over hva som kommer til å skje, og du kan hjelpe deg med å bestemme behandlingstempoet.

Trinn 3

Fortell meg når det gjør vondt. Tannlegen vet ikke når det gjør vondt i deg, og det er derfor viktig at du forteller om du føler ubehag eller smerter underveis.

Trinn 4

Gå ofte til tannlegen. For å bygge et tillitsforhold og vise velvilje overfor tannlegen og prosessen, kan du planlegge tannlegebesøk med 3-4 måneders mellomrom. Husk å følge avtalene og bare kansellere om det er absolutt nødvendig.

Å bli helbredet for tannlegeskrekk er ofte lettere sagt enn gjort. Det er ikke minst vanskelig hvis du har levd i årevis med oppfatningen om at en tannklinikk er et ubehagelig sted å være i og at tannleger er skumle. Imidlertid er det vanligvis gode muligheter for å endre denne oppfatningen for å skape et bedre forhold til å gå til tannlegen. Uavhengig av alder og helse må man gå til tannlegen, derfor er det kritisk om en fobi forhindrer en i å komme seg unna. Heldigvis finnes det råd for det.

Det er mange måter man kan arbeide for å redusere (eller helt kurere) tannlegeskrekk. Hvordan du skal jobbe med det, avhenger av hvor hardt du plages og hvilke underliggende faktorer som er til stede. Det er f.eks. stor forskjell på hvorfor man har pådratt seg denne fobien. I tillegg til å besøke en tannklinikk som spesialiserer seg på behandling av pasienter med tannlegeskrekk, kan det være lurt å konsultere en psykolog. En psykolog kan vanligvis gjøre deg mer bevisst på hvorfor du er så redd for å besøke tannlegen, og vil også kunne gi deg noen verktøy for å bli kvitt denne frykten.