Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Vanlige lidelser og sykdommer i kjeveledd og muskelsykdom

Opptil en tredjedel av befolkningen har gener eller sykdommer i kjeveleddet eller ansiktsmuskulaturen.

_MG_8830

Hva er symptomene kjeveleddsykdom?

Opptil en tredjedel av befolkningen har gener eller sykdommer i kjeveleddet eller ansiktsmuskulaturen. Det er for det meste unge voksne og tenåringer som har problemer med kjeveledd, mens barn og eldre er mindre sannsynlig å bli rammet. Flere kvinner enn menn har kjeveleddproblemer – spesielt kvinner mellom 20 og 40 år.

Mange får symptomer fra kjeveleddet i form av forskjellige lyder når de snakker, tygger eller åpner munnen. Andre har problemer med å gjespe helt opp og flytte underkjeven slik de vanligvis gjør. Du kan også få smerter i eller rundt kjeveleddet og øret, enten hele tiden eller bare når du beveger kjeven. Noen ganger kan du også legge merke til at det føles uvant og annerledes når du biter tennene sammen. Hodepine og muskelsykdommer oppstår noen ganger samtidig med smerter i kjeveleddet. Spenningshodepine kan oppstå fra ansiktsmuskulaturen, men kan også oppstå uavhengig av kjeveledd, tyggemuskler og tenner.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Kjeveleddet består av et leddhode (a), en leddkopp (b) og en leddskive (skive) (c) plassert mellom leddhodet og leddkoppen (se figur 1). På den fremre delen av leddskiven og den nedre delen av leddhodet festes en tyggemuskulatur (d) som stabiliserer kjeveleddet og leder både leddhodet og leddskiven fremover ved munnåpning. Når du tygger på tennene dine er sammen, er leddhodet midt i leddskålen (se figur 1), mens leddhodet og leddskiven glir fremover under munnåpningen (se figur)

Normalt kjeveledd med lukket munn og bitt sett fra siden. a: Felles hode

b: Felles skål

c: Plate (diskos)

d: Tyggemuskulatur, som stabiliserer kjeveleddet og beveger leddhodet og leddskiven fremover under munnåpningen.

Normalt kjeveledd med åpen munn sett fra siden.

Forskyvning av leddskiven i kjeveleddet (forskyvning av skiven, se figur 3) er et av de vanligste kjeveledds problemene. Når leddskiven i kjeveleddet forskyves, kan du oppleve sprekklyder når du åpner munnen og tygger (subluksasjon av diskosen). Lyden oppstår når leddhodet og leddskiven glir på plass i forhold til hverandre når du åpner munnen, og skifter igjen når du lukker munnen. Forskyvning av leddskiven med knekking i kjeven er noen ganger en svært langsiktig tilstand, men trenger ikke å være veldig plagsom. Hvis platen sitter fast under munnåpningen, føles det som om kjeven «låses» til platen glir helt tilbake på plass.

I noen tilfeller forblir leddskiven forskjøvet (dislokasjon av diskosen). Hvis forskyvningen er vedvarende og leddskiven ikke glir på plass når du åpner munnen, blir det ingen sprekker, og gjespingsevnen – muligheten til å åpne munnen – vil ofte bli redusert. Som regel øker gjespingsevnen igjen over tid, selv om leddskiven fremdeles er forskjøvet, men det kan ta flere måneder. 

Kjeven kan også komme ut av ledd, noe som betyr at den sitter fast med munnen åpen og låser seg, slik at du ikke kan lukke munnen helt sammen (forflytning av kjeveleddet). Dette kan for eksempel skje hvis du har løse ledd (hypermobilitet) eller hvis du har fått en skade på kjeven.

Artrose i kjeveleddet (artrose i kjeven, se figur 4) manifesterer seg typisk i leddsmerter som forverres når du beveger kjeven og redusert gjespingsevne. Smerten avtar vanligvis etter en lang periode, samtidig som tilstanden roer seg og evnen til å gjespe føles normal igjen. Sammen med leddsmerter vil du ofte ha smerter og myose i tuktmuskulaturen. Artrose kan forårsake endringer i bein og brusk i kjeveleddet, noe som kan forårsake både smerter og gruslyder / knase.

Artrose i kjeveleddet (artrose i kjeven). Det har vært en nedbrytning av beinet på leddhodet og leddkoppen (se piler). Fugeskiven er også slitt og har endret form.

Du kan også få problemer med kjeveleddet på grunn av en generell leddsykdom som revmatoid artritt, som er en sykdom som påvirker hele kroppen. 

I sjeldne tilfeller kan problemer med kjeveledd oppstå på grunn av et bredt spekter av sykdommer, som også kan finnes i andre deler av kroppen. Hvis dette er tilfellet, vil du, i tillegg til smerter ved gjesping, også oppleve endringer i bittet. I forbindelse med visse leddsykdommer har over halvparten av dem pasienter også problemer med kjeveleddet over tid.

Forstyrrelser i ansiktsmuskulaturen (myoser) er vanligvis tretthet, stivhet og ømhet i kinnene og templene. De kan enten lokaliseres til musklene selv, forbundet med kjeveleddproblemer eller presenteres sammen med ømhet og smerter i nakke og skuldre. 

Tidligere ble det antatt at noen typer kjeve ledd problemer oppsto på grunn av feil bitt, men i dag er det kjent at det er vanskelig å identifisere betydelige individuelle årsaker. Derfor er det også vanskelig å forhindre kjeveleddproblemer. Ofte er kjeveleddproblemer forbundet med en kombinasjon av flere forskjellige langsiktige effekter eller tilstander, f.eks.: 

  • Feil tyggebelastning, hvis du mangler mange kinntenner, eller hvis du har en alvorlig feiljustering, muligens i forbindelse med skjæring av tenner. ·
  • Skader (traumer) fra slag eller slag i kjeven og i sjeldne tilfeller som følge av langvarig eller tungvint tannbehandling. 
  • Forhold som kan være til stede i kroppens andre ledd og muskler, f.eks. Revmatoid artritt, løse ledd (hypermobilitet), Parkinsons sykdom, fibromyalgi.

 

Stress, depresjon og livskriser kan forverre ubehaget ditt.

Noen ganger kan du ha milde symptomer på problemer i kjeveledd som ikke krever behandling. Bare omtrent 5-15% av befolkningen har symptomer som krever behandling. 

Det er flere alternativer for å lindre smerter og ubehag i kjeveledd og triksemuskler/ansiktsmuskler. Behandlingene varierer og består ofte av rådgivning kombinert med andre behandlingsformer. Du får vanligvis behandling fra din egen tannlege eller en tannlege med spesialkompetanse på området, eventuelt i samarbeid med andre faggrupper. 

Effekten kommer ikke alltid så raskt som man skulle ønske, så behandlingen er ofte langvarig. Du må også være forberedt på at behandlingen kanskje må endres etter en stund. I tillegg kan flere undersøkelser være nødvendige, og som med kne- eller ryggsmerter, kan du ikke alltid forvente å være helt fri for smerter og ubehag. Hvis du har hodepine eller muskelsmerter som er direkte relatert til kjeveleddet eller ansiktsmuskulaturen, vil de avta med behandlingen. Ellers må du behandles videre eller henvises til din egen lege.

Dislokasjon av leddskiven i form av kjeve leddbrudd krever vanligvis ingen behandling og det finnes ingen sikker behandlingsmetode. Men hvis lyden er veldig høy, eller sprekken er veldig irriterende, kan man prøve å behandle. Hvis du samtidig har en følelse av at kjeven låses under visse bevegelser, prøv å unngå disse bevegelsene. Nedsatt gjespings evne kan behandles med gjespende øvelser (se figur 5). 

Hvis kjeven har forflyttet seg, kan den settes på plass av tannlegen slik at kjeveleddets bevegelser blir normale igjen.

Gape øvelser for å forbedre gjespingsevnen. Plasser pekefingeren på fortennene i nedre munn og tommelen på fortennene i overmunnen slik at fingrene krysser over. Trykk med moderat trykk slik at underkjeven vipper opp og ned.

Artrose i kjeveleddet blir ofte behandlet med smertestillende midler. I noen tilfeller vil tannlegen foreslå en bittskinne for å avlaste kjeveleddet (se figur 6). Den er laget etter avtrykket av tennene dine og er nøye tilpasset bittet ditt. Det brukes ofte for smertelindring og for å redusere tannslitasje når du skjærer tenner. Du kan også få behandling i form av blokkeringer i kjeveleddet, spesielle medisinske behandlinger hvis du har særlig smertefulle eller langvarige leddsmerter. Artrose i kjeveleddet vil vanligvis forsvinne over tid, men tilstanden krever kontroll og mulig etterbehandling.

Bitte skinne som dekker tennene i overmunnen. 

Hvis du har en generell leddsykdom, vil tannlegen behandle kjeveleddproblemene dine og samtidig ta hensyn til den andre (medisinske) behandlinger. 

Myositt: du kan ha vondt i ansiktsmuskulatur som en del av generell muskelsårhet eller utelukkende i ansiktsmuskulaturen på en eller begge sider av hodet. Behandling kan være veldig forskjellig avhengig av hvor ømme musklene dine er, om sårheten er koblet til kjeveleddet og om du skjærer tennene om natten. 

Behandlingen vil oftest bestå av øvelser, f.eks. tygge- og gjespingsøvelser, varmebehandling og bittskinner.

Varmebehandling for smertelindring av myoser og eventuelt i forbindelse med gjespende øvelser. Den infrarøde varmelampen kan brukes 2-3 ganger om dagen i 10-15 minutter. Legg merke til at den må plasseres i en halv meters avstand fra kinnet.