Free cookie consent management tool by TermsFeed

Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Periodontittbehandling

Periodontitt (også kalt Poreya) er en tannsyke, og kan defineres som en betennelsestilstand i det omkringliggende støttevevet i tennene.

tannkirurgiske inngrepene

Hva er periodontitt?

Periodontitt (også kalt Poreya) er en tannsyke, og kan defineres som en betennelsestilstand i det omkringliggende støttevevet i tennene. Støttevevet inkluderer tannkjøttet, fibrene rundt tannrøttene også kalt tannfeste samt det omkringliggende kjevebenet.

Periodontitt er gingivitt som har spredt seg til de dypere vevene, dvs. ned rundt tannroten. Dette resulterer i permanent tap av tannens rot fibrer/tannfeste med påfølgende nedbrytning av beinet. Tannkjøttlommen blir dermed dypere, og tannen er ikke lenger like godt festet. 

Med andre ord kan ubehandlet gingivitt utvikle seg til periodontitt. Og jo mer alvorlig periodontitt, jo dypere blir tannkjøttlommene – og jo løsere blir tennene. En løs tann har kan sjelden behandles videre.

Ved alvorlig periodontitt kan tannkjøttet trekke seg tilbake og gjøre tannroten synlig. Noen pasienter opplever også at tennene beveger seg og at de har dårlig ånde. 

Som nevnt gir periodontitt sjelden ubehag før sykdommen er alvorlig. Det er derfor viktig at du regelmessig får sjekket dybden på tannkjøttlommene [lommemåling] og får tatt røntgenbilder hos tannlegen.

Hvordan oppstår periodontitt?

Betennelsen oppstår alltid først som gingivitt. Herfra sprer det seg til tannkjøttlommen og til kjevebenet. Det antas at periodontitt er en slags auto immun sykdom der kroppens forsvar mot bakteriene er for voldsomt, slik at kroppens egne forsvarsmekanismer faktisk bidrar til å ødelegge området. 

Årsaken er i alle tilfeller for mange bakterier rundt tennene og tannkjøttet, og det er derfor klart at nøye munnhygiene er et viktig forebyggende tiltak mot periodontitt, noe som kan redusere sjansen for å ende opp i periodontitt behandling.

Når oppstår periodontitt?

Periodontitt kan påvirke uansett alder, men ofte er det mennesker over 35 år som er rammet. Det tar tid før sykdommen utvikler seg, og i mange tilfeller skyldes det dårlig tannhygiene. Imidlertid kan det være andre årsaker, for eksempel arvelige problemer, røyking, diabetes, stress eller et svekket immunsystem. Derfor er den viktigste forebyggingen grundig tannhygiene i form av daglig tannpleie med riktig tannbørsteteknikk og bruk av tanntråd.

_MG_8808

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Periodontitt gir ofte bare symptomer i form av tanntap når tilstanden er veldig avansert. Siden periodontitt alltid vil gå foran betennelse i tannkjøttet, vil det vanligvis være blødning og ømhet under tannbørsting og spising. 

I tillegg vil man oppleve dårlig ånde og en stygg lukt til tross for tannbørsting. Denne lukten kommer fra bakteriebelegg som kan sitte under tannkjøttet. Hvis periodontitt er så avansert at tennene føles løse, kan de være ømme når du spiser, og betennelsen i tannkjøttet kan forårsake tann abscesser, som er ømme hevelser fylt med betennelse puss. 

Periodontitt gir sjelden symptomer før tilstanden er omfattende. Det er derfor viktig at tannlegen din regelmessig sjekker dybden på tannkjøttlommene og behandler om nødvendig. 

På den måten kan tannkjøttet forbli sunt. Tannfeste som tannen har mistet på grunn av betennelsen kan imidlertid dessverre ikke gjenopprettes.

Hensikten med å behandle periodontitt er å stoppe sykdommen slik at tennene ikke mister mer feste. 

Når du får periodontittbehandling hos tannlegen, fjernes tannstein og bakterier i tannkjøttlommen og rorflatene glattes ut. Hvis tannkjøttet er ømt, kan det være nødvendig å lokalbedøvelse. I tillegg instruerer tannlegen deg i hvordan du holder tennene rene slik at sykdommen ikke utvikler seg videre. 

Hvis tannkjøttlommene er veldig dype, kan det være vanskelig å stoppe den videre utviklingen av sykdommen. Da, kan det være nødvendig å utføre en tannkjøttoperasjon – også kalt periodontittoperasjon. En tannkjøttoperasjon utføres alltid under lokalbedøvelse. Prosedyren er vanligvis ganske beskjeden og uten større ubehag etterpå.

Etter en periodontittbehandling er det viktig å komme i gang med tannbørsten igjen så snart som mulig, slik at settet med tenner holdes helt rent. 

Som tidligere nevnt, kan tannlegen din vise deg hvilke hjelpemidler som er best å bruke for ditt spesielle sett med tenner.

I spesielle tilfeller kan det være aktuelt å supplere den normale periodontittbehandlingen med antibiotika. 

Hvis bare noen få tenner er alvorlig påvirket av periodontitt, kan tannlegen i noen tilfeller bruke spesialmateriale for å prøve å gjenoppbygge det tapte tannfeste. 

I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med mindre operasjoner – den såkalte periodontitale operasjonen – hvor tannkjøttet løftes til siden og deretter utføres de nødvendige rengjøringene.

Hvis periodontitt utvikler seg, mister tannen mer og mer tilknytning og tennene faller ut. Sørg derfor for å gå til tannlegen regelmessig og opprettholde god munnhygiene med vanlig tannbørsting og bruk av tanntråd / tannpiner.

Hvis periodontitt behandles, kan tannkjøttet bli sunt igjen, men festet som tannen har mistet på grunn av betennelsen, gjenopprettes ikke. Dette betyr at løse tenner i noen tilfeller kan bli mindre løse hvis de blir behandlet og du gjør en innsats selv. 

Følg disse tre tipsene for å forhindre at sykdommen utvikler seg: 

  1. Vær veldig nøye med munnhygiene og følg rengjøringsinstruksjonene gitt av tannlegen din. Dette gjelder både i forhold til tannbørsting og tilleggshjelpemidler, f.eks. Tanntråd eller mellomtannbørster 
  2. Få regelmessig periodontittbehandling hos tannlegen 
  3. Slutt å røyke 
  4. Få kontroll over Diabetesen om du har en slik diagnose

Alle rådene er ekstremt viktige å følge. For eksempel, hvis du ikke holder tennene grundig rene mellom tannbesøk, er periodontittbehandling bare et inngrep som får sykdommen til å utvikle seg saktere enn den ellers ville ha gjort. 

Siden periodontitt er en kronisk sykdom, vil det dessverre alltid være en risiko for at sykdommen blusser opp igjen – spesielt hvis tennene blir neglisjert det minste. 

  • Hvis du vil unngå tannkjøttsykdom, er det avgjørende at du holder tennene rene. 
  • God munnhygiene oppnås med god børsteteknikk, ved bruk av fluortannkrem og bruk av tanntråd, tannpirkere eller mellomtannbørster for å holde ren mellom tennene. 
  • Et grovt og sunt kosthold uten for mye sukker er også viktig, slik at det ikke tilføres næringsstoffer til bakteriene som er i munnen. 
  • Samtidig er det viktig at du går til dine vanlige tannkontroller og får tatt jevnlige røntgenbilder slik at tannlegen kan holde øye med tenner, bein og tannkjøtt og hvordan det går med daglig munnhygiene.

Periodontial kirurgi (lapp operasjon) utføres omfattende på klinikken. Mange periodonti pasienter har tannstein på overflaten av røttene, skjult av tannkjøttet. Tannstein består av matrester, blod og kalsium og er et hardt stoff. Bare når tannsteinen er fjernet, er helbredelse mulig. Ofte kan tannstein fjernes bare ved bruk av håndinstrumenter og ultralyd. I andre tilfeller er det for mye tannstein, eller det ligger så dyp og vanskelig til, at en må bare klappe tannkjøttet til side for å kunne sees direkte, og være sikker på å få all tannsteinen bort. Denne prosedyren kalles en laps -operasjon.