Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Gingivitt

Gingivitt er en kronisk betennelse i tannkjøttet rundt tennene og kan forekomme i alle aldre. Når tannkjøttet er betent, blir det hovent og rødlig og kan også være vondt.

_MG_8809

Hva er gingivitt?

Gingivitt er en kronisk betennelse i tannkjøttet rundt tennene og kan forekomme i alle aldre. Når tannkjøttet er betent, blir det hovent og rødlig og kan også være vondt. Den har også en større tendens til å blø, for eksempel i forbindelse med tannbørsting og bruk av tannpirkere/ tanntråd. 

Ved gingivitt har rot fibrene og beinet ikke blitt permanent skadet. Så hvis sykdommen blir behandlet, kan tannkjøttet bli sunt igjen.

Hvordan oppstår gingivitt?

Når tennene ikke pusses rene, akkumuleres bakterier på tennene, langs tannkjøttlinjen. Disse beleggene kalles plakk. 

Hvis plakken ikke fjernes, forkalkes den og blir til tannstein. Tannstein har en veldig ujevn overflate og er grobunn for mer plakett. Plakk og tannstein langs tannkjøttlinjen kan være irriterende og føre til gingivitt.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Hvis plakk og tannstein på tennene fjernes og tennene deretter holdes rene, forsvinner gingivitt i løpet av få dager og tannkjøttet blir sunt igjen. Du kan imidlertid ikke fjerne tannstein selv, så tennene må rengjøres av en tannlege. Noen mennesker danner tannstein raskere enn andre og må derfor sørge for at tennene blir rengjort profesjonelt ofte.

 

Hvis gingivitt ikke blir behandlet, er det en risiko for at betennelsen kan spre seg til dypere vev. Du risikerer permanent tap av tannfeste, og beinet kan oppløses. Du utvikler faktisk periodontitt, som igjen kan resultere i løse tenner eller tanntap. Vi anbefaler derfor regelmessige kontroller av tannkjøttet.

Akutte former for gingivitt

  • Gingivitt med herpes Simplex -virus, som senere i livet kan være årsak til forkjølelsessår, kan gi opphav til en veldig smertefull stomatitt – spesielt hos barn. Det er spesielt tannkjøttet som blir angrepet av blærer som etterlater gulaktige sår. Tannkjøttet blir ildrødt og hovent.
  • Gingivitt på grunn av streptokokkinfeksjon kan forekomme hos voksne, vanligvis etter vondt i halsen. Det er sår på tannkjøttet, som blir ildrødt og hovent. Å dyrke en skrape fra sårene vil vise vekst av bakterien streptokokker, og derfor kalles denne typen streptokokk gingiva stomatitt. Etter en antibiotikakur gjenoppretter tannkjøttet vanligvis innen 1 uke.
  • En sjelden type gingivitt – akutt narkotiserende gingivitt – er forbundet med alvorlig hevelse og rødhet i tannkjøttet og dårlig ånde. Som nevnt er tilstanden heldigvis sjelden, men kan tidvis sees på som en epidemi hos unge mennesker. Hos hiv-infiserte mennesker kan narkotiserende gingivitt være det aller første tegn på sykdommen.
  • Gingivitt kan være et av de første tegnene på leukemi (blodkreft) med en sterk tendens til å blø fra tannkjøttet når du pusser tenner. Ved rengjøring av tenner vil det også være unormalt store blødninger. Tannlegen er da ansvarlig for at pasienten blir undersøkt nærmere.

En type hjertemedisin (kalsiumantagonistene), som hovedsakelig brukes mot høyt blodtrykk, kan forårsake overvekst av tannkjøttet. Det hindrer god munnhygiene og er ofte årsaken til betennelse i tannkjøttet. Imidlertid kan tannkjøttet bli normalt igjen etter grundig tannrens og bytte til en annen type preparat.

Enkelte bindevevssykdommer (Lichen Ruber Planus og Benign Mucous Pemphigoid) kan slå seg ned i tannkjøttet. Det blir vanligvis rødt, ømt og hovent, og kan ha en større tendens til å blø. En vevsprøve fra tannkjøttet vil avsløre hvilken bindevevssykdom det er.

En spesiell tarmsykdom (Crohns sykdom) kan forårsake tannkjøttproblemer. Det kan bli rødt, ømt og hovent. En vevsprøve av det syke tannkjøttet vil avsløre om pasienten bør undersøkes nærmere for sykdommen – hvis den ikke allerede er diagnostisert.

Tannleger foreslår bare å behandle en tanninfeksjon med antibiotika på plass i tannklinikken, men ikke alle tanninfeksjoner krever alltid antibiotika.

I noen tilfeller er det nok for tannlegen å tømme det infiserte området, fjerne den infiserte tannen eller utføre en rotkanal for å rette opp problemet.

En tannlege unngår å foreslå antibiotika til det er åpenbart at det er absolutt nødvendig å behandle tanninfeksjonen. Antibiotisk behandling er ofte nødvendig når tanninfeksjonen er alvorlig og har begynt å spre seg til andre områder eller når den berørte personen har et nedsatt immunsystem.