Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Tannfylling

Når tannlegen fyller, fjernes det skadede tannstoffet og området rengjøres slik at bare en frisk tann gjenstår. Fyller tannlegen deretter med et fyllmateriale.

_MG_8809

Hva er en tannfylling?

Hvis du har hull, tenner som er sprukne eller ødelagte, er det mulig å få det fikset hos oss med fylling. Formålet med en fylling er: 

  • for å forhindre at hullet blir større
  • den lukker områder dermed bakterier ikke kan komme inn
  • å bringe tilbake normal funksjon og form.


Når tannlegen fyller, fjernes det skadede tannstoffet og området rengjøres slik at bare en frisk tann gjenstår. Fyller tannlegen deretter med et fyllmateriale.

Hvilke materialer brukes til tannfyllinger?

Det er flere alternativer å velge mellom når det gjelder å fylle en tann. De forskjellige materialene har blitt utviklet gjennom tidene for å forbedre egenskapene. Blant annet jobbes det på holdbarhet, styrke, kariesreduserende faktorer og estetikk. Valg av fyllmateriale avhenger av oppgaven som skal løses. Det avhenger f.eks. av størrelsen på reparasjonen, og om det er en allergisk reaksjon på visse materialer, men også på hvor i munnen fyllingen skal gjøres. Til slutt kan kostnaden påvirke valget av fyllmateriale.

De forskjellige materialene er: Plast eller kompositt, gullfylling, porselenfyll, og glassionmerfylling.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Plast materialer er utviklet dramatisk i de siste årene. Plasten som brukes i dag er utviklet med høy styrke, så den kan fungere på samme måte som amalgam. Plast har mange fordeler fremfor amalgam. Plastmaterialet har den egenskapen at det kan limes til tannen, noe som betyr at bare det syke tann substansen som må fjernes. Ved å lime plasten på tannen, holder plasten også tannen sammen, noe som reduserer sprekker i tannvevet. En av de andre fordelene med plasten er at den er tannfarget og kan formes ned til minste detalj. Dette gjør det mulig å lage vakre kosmetiske behandlinger. Plasten har en konsistens som marsipan og kan enkelt plasseres i det rengjorte hullet. Formen på fyller justeres, og når det belyses med ultrafiolett lys, blir plasten herdet. Komposittplast er ikke egnet for store fyllinger fordi den slites over tid og kan sprekke relativt lett. Over tid kan plastfyll bli misfarget av kaffe, te, vinn eller tobakk. Holdbarheten er ikke like god som for amalgam.

Laget etter et avtrykk på et tannlaboratorium og deretter festes (sementeres) til tannen. Gull er et edelt metall som lett tolereres av vevene i munnhulen. Hvis du har god munnhygiene, trenger innsatsen aldri å gjøres om. Mange tannleger mener at gull er et veldig godt fyllingsmateriale, om ikke det beste.

Porselen kan brukes til porselensinnlegg og må, i likhet med gullinnlegget, produseres på et tannlaboratorium etter avtrykk. Porseleninnsatsen festes med et porselen sement. Porseleninnlegg kan lages for å matche tannens farge, og de er mer motstandsdyktige mot misfarging.

Glassionomer er tilgjengelig både som fyllmateriale, materiale for plastkonstruksjoner under kroner og som sement til å lime kroner med. Det er kjent at glassionomer er lettere å vaske bort og ikke har de samme mekaniske egenskapene som plast. Glassionomer som fyllmateriale er populært fordi materialet skiller ut fluor og dermed reduserer risikoen for hull. Glassionomer tåler dårlig tyggetrykk. Ulike blandinger av glassionomer og komposittplast brukes til å behandle melke tenner.