Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Slimhinne

Hva er de vanligste sykdommene i munnslimhinnen? Hvordan kan du forhindre dem? Og hvordan blir de behandlet?

_MG_8820

Hva er sykdommer i munnslimhinnen?

Munnslimhinnen er overflaten til kinnene, innsiden av leppene, tungen, munnbunnen, ganen og tannkjøttet. Munnslimhinnen inneholder spyttkjertler som produserer spyttet som smører slimhinner og tenner med spytt og holder slimhinnen konstant fuktig.

Sykdommer i munnslimhinnen kan være lokale munnslimhinnesykdommer, men de forekommer også i forbindelse med generell sykdom, inntak av mange typer medisiner eller mangel på viktige vitaminer og mineraler. Tannlegen vil derfor i mange tilfeller, muligens i samarbeid med legen din, gå inn i din medisinske historie og generelle helsetilstand for å stille riktig diagnose av endring i munnslimhinnen. Ved vanlig tannkontroll undersøker tannlegen munnslimhinnen. Du bør imidlertid konsultere tannlegen din hvis du opplever endringer i munnslimhinnen, f.eks. Sår som ikke gror.

After

After kalles også blemme eller munnsår og er en av de vanligste lidelsene i munnslimhinnen. 15-20% av befolkningen plages av after i større eller mindre grad. After kan forekomme i alle aldre og i begge kjønn, men det er oftest barn og unge som rammes.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Tilbakevendende runde eller ovale sår, hvite i midten omringet av røde områder i munns slimhinne . Sårene sitter vanligvis på innsiden av kinnet eller leppen (se figur 1). Sårene er ofte smertefulle – ikke minst når man spiser. Sårene er vanligvis 3-5 mm i diameter, i noen tilfeller større, og de leges av seg selv i løpet av få dager opptil noen få uker.

Den direkte årsaken til after er ukjent. Noen mennesker får et utbrudd når de har fått i seg visse matvarer som epler og nøtter, mat med sterke krydder eller mekaniske skader slik som hard tannbørsting, stress, menstruasjon eller svekket immunsystem utløse et utbrudd. Det antas i noen tilfeller å være forbundet med vitamin- og mineralmangel, kroniske gastrointestinale sykdommer eller har matallergi mot f.eks. Kumelk, sjokolade, nøtter og tomater eller glutenallergi. I noen familier forekommer i stor frekvens, noe som indikerer en arvelig tendens.

Det er ingen effektiv behandling, og enhver behandling kan derfor bare bidra til å redusere symptomene. Du bør unngå tannkrem som inneholder såpestoff kalt natriumlaurylsulfat (sjekk produktdeklarasjonen på tannkremen). Munnvann med klorheksidin 0,12% kan hjelpe noen.  Behandlingen bør skje under veiledning og tilsyn av tannlegen eller legen din. De fleste behandlinger er symptombehandling og ikke årsakbehandling.

Sykdom og behandling kan forårsake ubehag i munnen. Spyttkjertlene kan påvirkes og forårsake mindre spytt. Slimhinnene i munnen og halsen kan bli tørre, ømme og brennende. Derfor øker risikoen for betennelse i tannkjøttet og hull i tennene. Det kan også være sopp og betennelse i munnens slimhinner, som kan forårsake avleiringer, sår, smerter og problemer med å svelge. Det kan derfor være ubehagelig å spise og drikke, og det kan være vanskelig å pusse tenner og skylle munnen. Tørr munn kan gjøre det vanskelig å snakke. Snakk med personalet hvis disse plagene oppstår, da noen kan utbedres med medisinsk behandling.