Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Skjæring av tenner

Ca. 50% av alle voksne og 15% av alle barn skjærer tenner i løpet av livet. Å kutte / skjære tenner er en vane. I tannverdenen kalles det bruxisme.

2021_020644_MM_42

Hva er det å skjære tenner?

Tannskjæring /tanntrykk (bruxisme) er når du gnir tennene mot hverandre uten å ha mat mellom tennene eller hvis du presser tennene mot hverandre. Det kan skje i søvn eller i anspente situasjoner i løpet av dagen. I løpet av dagen klemmer du vanligvis tennene sammen.

Tannskjæringen skjer oftest i de lette søvnstadiene. Det kan være så voldsomt at det påvirker partnerens søvn. Noen mennesker lager mye støy når de skjærer tenner i søvnen. Andre skjærer eller presser tenner uten lyd.

Ofte oppdager du ikke at du skjærer tenner før du har tann- eller kjeveproblemer.

Det varierer mye hvor ofte en person skjærer tenner. Noen skjærer tennene litt og forsiktig. Andre skjærer tenner hver kveld og intenst.

Hvorfor skjærer du tenner om natten?

Bruksisme – også kjent som tannskjæreren, er vanligvis et uttrykk for ekstra hjerneaktivitet. De fleste vet ikke engang at de skjærer tenner før en mulig partner gjør dem oppmerksom på det – lyden kan være veldig ubehagelig. Mange mennesker går derfor rundt med hodepine og spenning uten å finne en årsak eller kunne behandle det ordentlig. Hvis du har hatt en stressende periode eller drukket for mye kaffe, kan det også ha en effekt på tennene.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

 • Hodepine eller nakkespenning – spesielt om morgenen
 • Smerter i kjeve muskler, ansiktet eller ører
 • Smerter over kinnbeina, som kan forveksles med kjevebetennelse
 • Slitasje på tennene 
 • Ubehag om morgenen
 • Svimmelhet
 • Hevelse i ørene
 • Sprekkende lyder fra kjeveleddene

Tannlegen oppdager skader på tennene i forbindelse med en vanlig tannundersøkelse. Hvis tannlegen mistenker at du skjærer tenner, vil tannslitasje overvåkes ved neste tannlegebesøk før det vurderes forebygging av ytterligere slitasje ved behandling med bittskinne.

Diagnosen kan suppleres med registrering av kjeve muskelaktivitet under søvn om nødvendig. 

Tannlegen prøver å finne ut hva som kan være årsakene. Tannlegen spør blant annet. om vaner, medisiner og om du er i en stressende periode. Slike faktorer kan forsterke naturlig tendens til å skjære tenner.

En bittskinne, som plasseres i over kjeven om natten, eller annet beskyttende som er nødvendig i alvorlige tilfeller. Bittskinner som beskytter tennene ved tannskjæring kan lages av tannlegen din. Hvis tannskjæring skyldes hjerneskade eller nevromuskulær sykdom, er det ofte vanskelig å gjøre noe med det. 

Det er ikke undersøkt om å skjære tenner er arvelig. 

Det er et problem som må løses. Hvis skjæring og tannslitasje er et problem kontakter du en tannlege for å vurdere om det skal behandles. Fortennene ser ut til å avta med alderen for de aller fleste mennesker. 

Behandling av fortannen avhenger av de medvirkende faktorene og i hvilken grad tennene blir slitt: 

 • Stress. Du kan prøve forskjellige avslapningsøvelser. Dette kan variere fra selvhjelpsmetoder til profesjonell hjelp
 • Tannproblemer. Hvis skaden er stor, kan det være nødvendig med en bro eller kroner på tennene for å reparere skaden. En bittskinne du sover med eller noe beskyttende kan være nødvendig i alvorlige tilfeller. Tannregulering kan vurderes av tannleger.
 • Hvis tannskjæring skyldes hjerneskade eller nevromuskulær sykdom, er det ofte vanskelig å gjøre noe med det. 
 • Hvis legen og / eller tannlegen mistenker medisinering som årsak, kan legen foreslå at du bytter til en annen behandling

Det kan være veldig nyttig å prøve å få så god søvnkvalitet som mulig på f.eks. å prøve å få gode soverutiner med vanlige leggetider osv. Hvis stress er en medvirkende årsak til at du skjærer tenner, kan avstressende øvelser hjelpe. Det kan også hjelpe å drikke mindre alkohol og kaffe og røyke mindre. Tannbeskytter / bittskinne kan være nødvendig. I så fall kan tannlegen «skreddersy» en bitt-skinne for deg. 

Tannskjæring i seg selv er ikke et problem med mindre det gir konsekvenser i form av tannslitasje og / eller symptomer fra kjevene, hodepine, ømme ansiktsmuskler. Som nevnt ovenfor kan tannskjæring forverres av faktorer som påvirker søvnkvaliteten og sentralnervesystemet, for eksempel medisiner, koffein, alkohol, stress osv. 

Å skjære tenner er svært vanlig. Det er anslått at mellom 10% -20% skjærer tenner. Hele en tredjedel av alle barna skjærer tenner, spesielt i alderen 5-6 år. De aller fleste vokser ut av problemet, men selv en kort periode kan forårsake skade på de permanente tennene.