Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Rotspissamputasjon

Trenger du en rotspissamputasjon? Det kan være vanskelig å vite om dette er tilfelle. Hvis du mistenker at rotkanalbehandlingen din ikke har gått så bra som forventet, kan en rotkanalamputasjon være løsningen.

_MG_8868

Hva er rotspissamputasjon?

En rotspissamputasjon er en kirurgisk prosedyre på en tann med infeksjon rundt rotspissen, dvs. rotspissbetennelse. En rotspissamputasjon er nødvendig hvis den vanlige rotbehandlingen ikke har vært tilfredsstillende vellykket og det er infeksjon rundt rotspissen.

Behandling av rotspissamputasjon

Her vil vi snakke om tannhistorien din og selve behandlingen. Vi tar en røntgen av tannen og beinet rundt slik at operasjonen kan planlegges grundig før operasjonen Før selve operasjonen påføres en smertefri bedøvelse, slik at du er 100% smertefri under hele operasjonen. Det gjøres et lite fint snitt i tannkjøttet slik at vi har tilgang til beinet. Deretter bores et lite hull i den ytre delen av beinet like ved tannrøttene. En liten del av rotspissen fjernes og det infiserte vevet i rotkanalen renses med ultralyd. Deretter må roten lukkes igjen, forsegles med et biokompatibelt materiale kalt Super-EBA, og avsluttes med et par sting der snittet ble gjort. Hele prosedyren tar en liten time, men den kan variere avhengig av tannens kompleksitet og plassering.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Dessverre går ikke alle rotbehandlingene bra. I en liten prosentandel av rotbehandlingene lykkes ikke rotkanalene med å bli kvitt infeksjonen i tannen og rotspissen.

Hvis en rotbehandling ikke går bra, står en overfor to valg. Enten omgjøring av eksisterende rotbehandling eller en rotkanalamputasjon (retrograd rotfylling). Du endrer imidlertid bare en rotbehandling hvis du anser at det er mulig å forbedre rotfyllingen. Det at en rotbehandling ikke er vellykket, skyldes ikke nødvendigvis en dårlig utført rotbehandling, men kan også skyldes biologiske faktorer som spiller inn. Dette kan for eksempel være ekstra små rotkanaler (bi-kanaler) eller andre morfologiske variasjoner.

Alle tennene sitter fast i kjeven via røttene. Rot komplekset starter ved tannkjøttlinjen ved tannens krone og kommer deretter inn i kjevebenet. På forsiden har tennene vanligvis en enkelt rot, mens kinntennene (alle tenner som ligger bak hjørnetenner) vanligvis har 2 eller flere røtter. Det er gjennom rotspissene at blodårer og nerveforsyning ledes inn og opp i tannen og fyller rotkanalene og nerverommet sammen med bindevev. Hvis det oppstår infeksjon inne i tannen, utføres en rotkanalbehandling for å fjerne alt vev og betennelse i tannen. 

I noen tilfeller har infeksjonen ikke stoppet, og den fortsetter ned rundt rotspissen hvor beinet forsvinner som følge av infeksjonen. Som nevnt er det i noen tilfeller prøvd en ny rotbehandling, mens du i andre tilfeller går direkte til behandling med rotspissamputasjon. En rotspissamputasjon er en liten kirurgisk prosedyre der man prøver å lage en tett rotfylling ved å gå inn i kanalen nedenfra. Målet i seg selv er ikke å fjerne infeksjonen ved å amputere rotspissen, men i stedet å lage en tett rotfylling i rotspissen slik at bakterier ikke kan trenge inn eller ut av rotspissen.

Det er ganske normalt å kunne føle litt ubehag og milde smerter etter et kirurgisk inngrep. Kjevekirurgen gir smertestillende medisiner etter operasjonen for å lindre symptomene.

Det opererte området bør holdes så rent som mulig i ukene etter operasjonen, spesielt etter måltider. Klorheksidin gis også sammen med smertestillende. Klorheksidin skal skylles 3 ganger daglig i minst en uke. Det er viktig at tannkrem ikke brukes i løpet av uken med skylling med klorheksidin. Tannkrem stopper virkningen av klorheksidin. Samtidig er det også viktig å ikke spise 2 timer før / etter skylling med klorheksidin.

En måned etter operasjonen bør alt ubehag og smerter reduseres og helingsprosessen fullføres.

Prognosen er også lavere for tenner med bentap (periodontitt). 

Hvis det blør etter operasjonen, kan dette stoppes ved å påføre en kompress med gasbind tampong på området. I noen tilfeller opplever pasienter nedsatt følelse i den opererte regionen, men som oftest forsvinner dette i løpet av få måneder. 

Trenger du en rotkanalamputasjon? Det kan være vanskelig å vite om dette er tilfelle. Hvis du mistenker at rotbehandlingen din ikke har gått så bra som forventet, kan en rotkanalamputasjon være løsningen.

Hvis du tar medisiner, for eksempel blodfortynnende, eller lider av en sykdom, er det viktig at du informerer tannlegen slik at han / hun kan ta de nødvendige forholdsregler i forbindelse med prosedyren.

Hvis du er en røyker, bør du være klar over at etter operasjonen er helbredelsesprosessen generelt mye verre enn hos ikke-røykere.

Derfor, for å oppnå best mulig helbredelse, anbefaler vi at du slutter å røyke noen uker før prosedyren og bare fortsetter å røyke noen uker etter amputasjonen av tannroten.

Dessverre lykkes ikke alltid en rotspissbehandling.

I noen tilfeller kan tannlegen ikke fullføre den planlagte behandlingen, da beinet rundt tannen er for skadet for at behandlingen skal lykkes, og dermed bevare tannen.

Roten kan være sprukket – og i noen tilfeller kan tannlegen bare se dette i forbindelse med operasjonen.

I slike tilfeller vil behandlingen i stedet være å fjerne tannen. Tannlegen vil informere deg underveis hvis det er forhold som gjør prognosen for den aktuelle behandlingen dårlig.

Dette gjør at du kan velge å fjerne tannen i stedet for å fullføre rotspissmonteringen. Suksessraten for en rotspissoperasjon er ca. 85%.

  • Fortell legen din dersom du tar medisiner
  • Slutt å røyke hvis du vil ha det beste resultatet etter operasjonen
  • Ca. 85% av alle rotkanaloperasjoner er vellykkede

Kostnaden for en rotkanalamputasjon kan variere avhengig av tannen som skal behandles. Prisen blir du opplyst om hos tannlegen.