Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Røntgen

Røntgenbilder brukes av tannlegen for å diagnostisere tenner og bein. På TannGalleriet tar vi røntgenbilder mens du sitter i stolen.

Male doctor or dentist looking at x-ray. Dentist in gloves teaching radiograph on light background. Dentist analyzing x-ray of teeth. Medicine and healthcare concept

Røntgenbilde

Røntgenbilder brukes av tannlegen for å diagnostisere tenner og bein. På TannGalleriet tar vi røntgenbilder mens du sitter i stolen. Ved større behov for behandling kan våre panoramabilder være en nødvendighet for å gi tannlegen full oversikt over tennene og kjevene. Vi kan dermed tilby deg forskjellige typer røntgenundersøkelser avhengig av din spesielle tannlege situasjon.

Et røntgenbilde dannes av røntgenstråler som viser tenner og bein i munnen. Røntgenstråler kan trenge gjennom menneskelig vev, inkludert tenner og bein. På denne måten kan tannlegen få en oversikt over tilstanden til tennene i munnen med røntgen. 

Røntgenstråler gjengis av lyse og mørke toner, hvor av de lyse tonene er det harde vevet i munnen, for eksempel tenner og bein, mens myke vev, hud og muskler i munnen ikke er tegnet på bildene, men vises som mørke områder på bildene. Tannfyllinger virker hvite.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Det tas røntgen slik at tannlegen kan se beinet og delene av tennene som ikke er helt synlige i munnen. Røntgen er ikke alltid nødvendig når du skal til konsultasjon med tannlegen. Ved vanlig kontroll vil det noen ganger være fordelaktig for tannlegen å røntgenbilder for å kunne avgjøre om det er sykdommer i tenner eller bein. Røntgenundersøkelsen som oftest utføres er den såkalte bite-Wing, som viser tennenes kroner og en del av det tannbærende beinet. Bite-Wings tas regelmessig ved kontroller eller når tannlegen mistenker at det er forløpere til karies i tennene. 

I tillegg kan det også være gunstig for tannlegen å bruke et røntgenbilde for å vurdere om en mulig tannproblem har utviklet seg til det verre, eller for å se om en behandling har hjulpet. Dermed er det i flere tilfeller der tannlegen vil anbefale å ta røntgen. På TannGalleriet gir vi alltid informasjon om både pris og fremgangsmåte. Som pasient hos oss er du dermed alltid involvert i behandlingen din, og vi utfører bare behandling med din aksept.

  • Før du trekker ut en tann 
  • Før, under og etter en rotfyllingsbehandling 
  • Før en større behandling med f.eks. krone eller bro innsetting av siste krone, bro eller protese 
  • Før og umiddelbart etter at du har satt inn et tannimplantat
  • Før du fjerner visdomstenner 
  • Før og etter implantater settes inn 
  • Før behandling med flyttbare del eller fulle proteser

Vi mottar alle stråling hver dag, både kosmisk stråling fra verdensrommet og stråling fra undergrunnen. Dette kalles bakgrunnsstråling og ligner røntgenstråler. 

Med dagens digital teknologi er det ikke lenger røntgenstråler for en enkel tannbilde noe målbar. 

Som pasient kan du selvsagt velge bort en røntgenundersøkelse, akkurat som du kan velge bort en behandling, men konsekvensen kan være at tannlegen ikke kan utføre undersøkelsen og behandlingen. 

Mengden stråling som mottas i forbindelse med undersøkelse av tenner og kjever hos tannlegen regnes som så liten at en skadelig effekt ikke kan oppdages. Derfor sier Helsetilsynet at pasienter hos tannlegen ikke skal beskyttes med for eksempel blygummiforkle. Dette gjelder også barn og gravide.