Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Hjelperprotese

Hvis du er tannløs, eller hvis tennene som er igjen i munnen er så dårlige at de ikke kan bevares, er det mulig å erstatte dem med en full protese, tidligere kalt en protese. La oss hjelpe deg med å få smilet ditt tilbake.

_MG_8809

Hva er en komplett protese?

En full protese erstatter alle tennene med protesetenner. Disse sitter fast i protesens rosa akryl. Tenner og akryl er designet og plassert slik at det ser så naturlig ut som mulig. Du kan etterligne de gamle tennene og stille opp protesetennene med små skjevheter, misfarging og evt. gullkroner, noe som vil gjøre det vanskelig for andre å se at det ikke er deres egne tenner.

Baksiden av protesen passer helt til tannkjøttet, der den nesten suges inn slik at den blir på plass. I underkjeven dekker bare protesen tannkjøttet, mens den i overkjeven også dekker det meste av den harde ganen.

I noen tilfeller vil pasientene føle seg plaget av en protese i full lengde, selv om det er en godt utført og velfungerende protese. Her er det mulig å lage en implantatstøttet full protese, der protesene er festet til kjeven og er godt festet.

Hvem kan få full protese?

Årsaken til de manglende tennene kan være mange. Noen har ikke klart å opprettholde dem på grunn av store hull, periodontitt, slitasje eller medfødt tannmangel.

Hvis du ikke har noen naturlige tenner igjen, eller de resterende ikke kan bevares, er det nødvendig med en fullstendig protese. Det er ingen regler for hvem som kan få full protese, men tannlegen vil guide deg i om det er den rette løsningen for deg.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

De fleste lærer å bruke det relativt raskt. Imidlertid kan det være vanskeligheter forbundet med hell protesen – spesielt når det gjelder undermunnen/under kjeven. I overmunnen kan den vanligvis lages slik at den suger inn i ganen. I nedre munn er protesen i stedet løs på tannkjøttet.

En under kjeve protese kan lages slik at kinnene og tungen hjelper til med å holde den på plass. Likevel kan det være vanskelig å bli vant til protesen. Spesielt hvis du bare har litt tyggegummi igjen.

Når du trenger en full protese, må du ikke ha tenner i munnen. Derfor kan det være nødvendig å trekke ut de siste tennene før du kan få laget protesen. Det er imidlertid ikke nødvendig å gå tannløs over en lengre periode etter tannuttrekking før du får protesen din.

Tannlegen kan sette inn protesen umiddelbart etter at tennene er trukket ut. En slik protese kalles øyeblikkelig protese eller mildertidig protese. Med en umiddelbar protese unngår du en tannløs periode. Samtidig beskytter protesen de åpne sårene, noe som gir mindre ubehag etter tanntrekking.

 

Imidlertid må protesen tilpasses endringer i tannkjøttet – og disse skjer spesielt raskt i månedene etter at tennene er trukket ut. Når gummien forsvinner, passer ikke protesen lenger og må derfor justeres. Så snart protesen er justert, setter den seg tilbake som den skal.

En komplett protese fjernes ved å:

  • Over kjeve: Plasser pekefingrene på hver side av protesen i overmunnen og trykk den ene siden ned slik at luft kommer inn under protesen slik at den slipper ganen.
  • Under kjeve: Protesen ligger løst og er derfor lett å fjerne med tommelen og pekefingeren i en pinsett.

Det er normalt at tannkjøttet krymper med årene og protesen må derfor korrigeres, dvs. fylle ut slik at det passer igjen. Behandlingen kalles rebasering.

Det er veldig forskjellig hvor ofte en protese må rebaseres på nytt.

Noen mennesker må få protesen rebasert årlig mens andre kan vente opptil fem år.

Tanngalleriet anbefaler at du får sjekket protesen årlig da en dårlig montert protese kan gjøre stor skade på tannkjøttet.

Prisen på en tannprotese – full protese eller delvis protese – kan variere mye. Det er likevel sunn fornuft å undersøke hva tannbehandlingen koster før du starter behandling. 

Først og fremst er det forskjellige priser på henholdsvis del-proteser og fulle proteser. Deretter er det veldig viktig om du velger en protese i akryl, stål eller et helt tredje materiale. Det kan også være utgifter til duplisering, rebasering osv. Hvis du vil ha et mer presist svar på hva de ønskede protesene vil koste, med alt det innebærer av behandlinger, kan du kontakte oss eller besøke oss på Høvik eller Billinstad.

På TannGalleriet i Høvik eller Billingstad har vi i årevis jobbet med proteser av høyeste kvalitet. Vi har gang på gang skapt resultater som har gitt våre pasienter smil og selvtillit tilbake. Du kan også gripe dette alternativet hvis du trenger å bytte ut en eller flere tenner.

Uansett hvor langt du er i prosessen når det gjelder proteser, bør du gjerne stikke innom for en konsultasjon.