Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Delproteser

Delproteser er for deg som mangler en eller flere tapte tenner. Snakk med tannlegen din om alternativer for å finne ut om denne protesen er løsningen for deg.

_MG_8821

Hva er en del protese?

En delvis protese kan være en løsning hvis du bare mangler noen få tenner. Som en full protese kan en delvis protese fjernes etter behov, for eksempel når du trenger å sove. Delprotesen består av kunstige tenner som er knyttet til de vanlige tennene ved hjelp av seler. Der en full protese aldri vil føles så fast som et naturlig sett med tenner, vil en del protese føles mye mer fast og lettere å kontrollere. En del- protese kan være laget av forskjellige materialer. Den billigste løsningen er proteser som sitter fast i kunstig tannkjøtt laget av akryl. Det gir et mer naturlig utseende, men som regel fungerer denne modellen best som en midlertidig løsning. Akryl er ikke så holdbart i lengden. En mer holdbar løsning er del-protese i rammer av støpt metall. Dette materialet er lettere og hardere, og protesen kan derfor gjøres smalere og fyller mindre enn en del-akrylprotese. På den annen side er det en dyrere løsning. 

En del- protese krever ganske grundig tannhygiene og rengjøring, ettersom kantene kan tiltrekke seg flere bakterier enn vanlige tenner. Derfor er det også nødvendig at du kommer for regelmessige tannkontroller på vår klinikker på Høvik eller Billingstad, hvis du får en protese.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Ja, det kan lages i flere forskjellige typer materialer. Den billigste formen består av protesetenner som sitter på et stykke akryl (plast) som ser ut som tannkjøtt.

Protesen kan monteres med braketter av hard ståltråd, som hjelper til med å holde den på plass. Denne typen proteser brukes oftest som en midlertidig løsning, ettersom akryl ikke er like holdbart som f.eks. en støpt ramme.

En sterkere delvis protese, kalt en enhet, er nettopp laget som en støpt ramme. Her er skjelettet i protesen laget av støpt metall (vanligvis en blanding av krom og kobolt). 

Det harde metallet er sterkt og solid. Metallet kun skal brukes i veldig tynne lag, og derfor ikke tar så mye plass i munnen. I

En delvis protese med støpt ramme kan utformes slik at den tar mindre plass enn en akrylprotese. Denne blir lettere å bli vant til, og ser vanligvis også finere ut.

Noen føler i utgangspunktet at talen deres høres annerledes ut med de nye tennene. Imidlertid er denne følelsen nesten alltid forbigående.

Prøv om nødvendig å lese en tekst høyt for å bli vant til de nye tennene.

Det er vanligvis ingen problemer med å spise. Det kan være noe ømhet i tannkjøttet de første dagene. Hvis sårheten ikke forsvinner i løpet av få dager, gå til tannlegen.

Hvis du opplever at det kommer mer mat under protesen enn vanlig, kan vi rehabilitere protesen, noe som betyr at protesen er foret med rosa akryl, slik at den passer perfekt til overflaten igjen.

Hvis du tar vare på rengjøring av tenner og proteser daglig, og sørger for regelmessige kontroller hos tannlegen, kan du ha fordeler av den del- protesen i mange år.

I gjennomsnitt varer en del- protese 8-10 år, men det er ingen faste regler for hvor lenge den kan eller skal vare.

Holdbarheten avhenger bl.a. av hvilken type man velger, samt hvor raskt gummien krymper.

Delprotesen er festet med seler til de naturlige tennene. Sett en negl på hver side av protesen og trykk forsiktig ned i overmunnen / opp i undermunnen til protesen slipper.