Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Kjevesmerter

Kjeveleddene er leddene i kroppen som beveger seg mest. De brukes i de våkne timene på dagen når du snakker, spiser og drikker, etc. Samspillet mellom ledd og muskler må derfor fungere optimalt. Mange mennesker har på et tidspunkt problemer med smerter i eller rundt kjeveleddene, eller smerter som stråler ut fra kjeveleddene. Smerten kjennes ofte, for eksempel i den øvre delen av nakken eller som en spenningshodepine.

_MG_8820

Kjeveleddets struktur og funksjon:

Kjeveleddene forbinder skallen med kjeven, og sørger ved hjelp av tyggemuskulaturen for at kjeven kan bevege seg. Mellom de to beinene er en tynn bruskskive som virker støtdempende. Rundt leddet jobber 5 forskjellige muskler, som støtter leddet.

Når munnen er lukket som på illustrasjonen, er ansiktsmuskulaturen helt avslappet og leddet er i sin mest stabile posisjon. I denne posisjonen vil tennene i nedre munn gjerne møte tennene i overmunnen og danne et jevnt fordelt trykk. Hvis du biter skjevt eller føler at underkjeven må «skytes» frem for å kunne lukke munnen ordentlig, er det en risiko for at kjeveleddet overbelastes på sikt.

Normalt skal du kunne gjespe så høyt at det kan være plass for 3 fingre mellom fortennene i nedre og øvre munn. Når munnen åpnes, må det gjøres uten at underkjeven beveger seg ut til den ene siden, og med munnen åpen må underkjeven kunne bevege seg like langt til høyre og venstre. Det må være mulig å bevege underkjeven så langt frem at undertennene på underkjeven kan berøre forsiden av fortennene i overmunnen.

 

Smerter fra kjeve leddene:

Problemer i kjeveleddene faller vanligvis inn i 3 av følgende kategorier:

  • Muskelsmerter, den vanligste formen for kjeve ledd problemer. Ubehag og spenning i musklene i kjeveleddet samt i nakke- og skuldermusklene. Dette kan føre til hodepine i tinningene, spenningshodepine, ømhet over kjeveleddet eller i kjevemuskulaturen, ømhet i nakke og skuldermuskler, smerter i den ene siden av ansiktet når kjeven beveges osv. Muskelspenninger skyldes ofte stress, dårlige vaner med munnen eller ansiktsmusklene (tyggegummi, skjæring av tenner om natten, etc.)
  • Innvendig låsing i skjøten. Dette kan skje på grunn av en feil plassert tann, en revet bruskskive i kjeveleddet eller en direkte skade på leddets overflate. Låsen gjør at munnen ikke åpnes helt, munnen åpnes på skrå, kjeven klikker. Crunches, ømhet over kjeveleddet, smerter i nakken, etc. Whiplash -skader ( Nakkesleng) kan også føre til låsesymptomer.
  • Degenerativ sykdom i kjeveleddet, som artrose eller revmatoid artritt. Symptomene kan være knase fra leddet, låsing og muskelspenninger.


En person kan godt ha flere av de ovennevnte forholdene samtidig.

_MG_8793

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Nakkesleng er en nakkeskade på grunn av kraftige, raske frem-og-tilbake-bevegelser av nakken, som knekking av en pisk.

Whiplash er ofte forårsaket av bilulykker bakfra. Men nakkesleng kan også skyldes idrettsulykker, fysisk mishandling og andre typer traumer, som fall. Whiplash kan kalles en nakkeforstuing eller strekk, men disse begrepene inkluderer også andre typer nakkeskader.

Kjeveledd må undersøkes grundig og behandlingen bør rettes mot årsaken. Hvis symptomene skyldes feil tannstilling, bør tannlegen konsulteres.

Kiropraktoren kan hjelpe deg med å løsne leddene og musklene som er involvert.

Ved akutt overbelastning er det lurt å avkjøle seg med is, husk å legge et kjøkkenhåndkle eller lignende imellom.