Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Tannskinne

Lider du av spenningshodepine, smerter og ubehag i kjeven, ising i tenner eller øre smerter – da kan en bittskinne hjelpe deg. Det er ikke sikkert at du er klar over at du skjærer tenner. Mange skjærer tenner og/eller bitter sammen evt. hard om natten uten være klar over det selv.

Male doctor or dentist looking at x-ray. Dentist in gloves teaching radiograph on light background. Dentist analyzing x-ray of teeth. Medicine and healthcare concept

Når trenger du en bittskinne?

Mange opplever at de trenger en bitt-skinne etter et besøk hos tannlegen. Tannlegen kan se om det er slitasje på overflaten av tennene, noe som er en indikasjon på at tennene blir skjært. Andre pasienter har lenge vært plaget av hodepine og spenninger i kjeven, og ømme ansiktsmuskulatur har derfor søkt behandling hos både fysioterapeuter og kiropraktorer – uten å lykkes. I denne forbindelse vil en bittskinne være nødvendig for å avlaste trykket som oppstår når tennene blir bitt sammen.

Hvordan hjelper en bittskinne?

En bittskinne hjelper ikke bare mot plager som spenning og hodepine. Samtidig forhindrer det også at emaljen på tennene blir slitt. Emaljen er ekstremt viktig del av tenner. Med en bittskinne vil du i stedet bite i selve skinnen, og dermed beskytte tennene, emaljen og kjevemuskulaturen. 

Trenger du en bittskinne?

Vet du at du våkner fra en god natts søvn og fortsatt ikke føler deg uthvilt? Kanskje du har litt hodepine, spenninger i kjeven eller nakken? Symptomer som hodepine og spenninger i nakke eller kjeven, spesielt om morgenen, kan være et tegn på at du skjærer tenner.

Vi møter ofte pasienter som har vært hos lege, kiropraktor eller fysioterapeut, uten å kunne finne årsaken til smerter og muskelspenninger rundt kjever og nakke, noe som ofte resulterer i spenningshodepine. Det viser seg ofte at de skjærer tenner uten å være klar over det.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

En bittskinne er en hard-plastskinne som brukes for å lindre ubehag og komplikasjoner som kan oppstå hvis du for eksempel skjærer tenner eller har et skjevt bitt.

Spenningshodepine, smerter og ubehag i kjevene – selv øresmerter, kan være komplikasjoner som følge av skjæring av tenner.

Bittskinnen virker ved å lindre tygge- og kjevemuskulaturen og reduserer dermed bitt mellom tennene. Det forhindrer ikke tanntrykk, men det forhindrer ytterligere slitasje på tennene og hjelper kjevemusklene til å slappe av.

En bittskinne lindrer ubehaget ved å skjære tenner, bite tennene hardt sammen eller hvis du har et skjevt bitt. 

Bittskinnen er ikke den underliggende årsaken som kan være psykologisk relatert, for eksempel utslett av stress, angst, spenning eller at det har blitt en dårlig vane.

Hvis genene dine skyldes et skjevt bitt, bør du vurdere om bittet ditt bør korrigeres.

På TannGalleriet tilbyr vi bittskinner i både myk og hard plast. Imidlertid anbefaler vi oftest den harde bittskinnen, siden den er mer holdbar enn den myke skinnen. Hvis du skjærer tenner eller bitter hard, er det vanligvis den harde bittskinnen vi anbefaler. Imidlertid er det mange som både presser tennene hardt sammen og skjærer tenner samtidig og for dem anbefaler vi den harde bittskinnen. 

Ved den første konsultasjonen med oss gjør tannlegen en vurdering av hvilken type bittskinne som passer dine behov.

Både den harde og myke bittskinnen er laget av tannavtrykket ditt, slik at den passer nøyaktig til tannposisjonen din. Den harde bittskinnen krever litt mer justering enn den myke, og derfor er det nødvendig med en ekstra konsultasjon med oss.

Når du bruker bittskinner, er det viktig at du er ekstra oppmerksom på munnhygienen. Spesielt at tennene er rene før setter inn bitt-skinnen. 

Det er viktig at bittskinnen din sitter behagelig. Det vil si at den ikke sitter løst, vipper, løsner i løpet av natten eller plager munnen. Kontakt tannlegen din hvis du føler at skinnen er ubehagelig og irriterende.

Ved første konsultasjon gjør tannlegen en vurdering av om en behandling med bitt-skinne er riktig behandling for deg. Etter dette blir avtrykk av tennene dine tatt. Avtrykket brukes til å lage din personlige bittskinne.

Når du mottar bittskinnen din, bruk dem i situasjoner der du vet at du har en tendens til å skjære tenner. Det er oftest om natten, men det kan også være når du slapper av hjemme eller i bilen.

Du vil bli kalt inn for en sjekk hos tannlegen din ca. 14 dager etter at du har mottatt bittskinne. Under dette besøket undersøker tannlegen om bittskinnen er behagelig og om den må justeres ytterligere.

Når du har mottatt bittskinnen din, er det viktig å holde den ren. 

Biteskinnen skal skylles grundig med vann og børstes med tannbørste, for å fjerne alle bakterier. Dette bør gjøres hver gang du tar skinnen ut av munnen og før du legger den i munnen igjen. 

Når du ikke bruker den, er det viktig at den er ren og tørr. Hvis den er våt og fuktig, samler den raskt opp bakterier. Du bør alltid oppbevare bittskinnen i beholderen som følger med skinnen. Ikke rengjør bittskinnen med tannkrem, da den kan inneholde slipemiddel. Slipemiddelet kan forårsake riper der bakterier kan samle seg. Kokende vann må ikke brukes til rengjøring, da det kan skade formen på bittskinnen.

Du får opplæring hos tannlegen som lager bitt-skinnen din

Bittskinner er ikke laget for å vare evig. De blir slitte og uhygieniske. Derfor bør de alltid byttes ut. Den anbefalte levetiden varierer avhengig av om det er en skinne du har fått produsert av tannlegen din eller om du har kjøpt på nettet.

Hodepine og smerter fra tyggemuskulaturen på grunn av tanntrykk kan ofte unngås ved å sove med en refleksfrigivende bittskinne om natten.

En bittskinne kan også forhindre eller stopp enhver slitasje på tennene.

Det kan derfor mye å vinne ved å bruke bittskinnen, men mange kjenner ikke årsaken til symptomene og tenker derfor ikke på en bittskinne som en mulig løsning på problemer med f.eks. hodepine.

Bittskinner kan lages oftest hos tannlegen, men noen spesielle tilfeller hos spesialister i bruxisme Tannskjærings konsekvenser er mange, derfor anbefaler vi alltid å få laget det profesjonelt hos tannlegen og en måling utført av en tannlege. Slik kan du være sikker på å få akkurat det du trenger og at den lindre ubehag og sikre helsen til tennene dine. 

Prisen på en bittbøyle varierer avhengig av hvor komplisert tannintrykk er. På en konsultasjon kan våre tannleger gi et mer nøyaktig estimat. Hvis du vil bestille time, er du mer enn velkommen til å ringe oss på tlf. 67124254 eller send mail til: post@tanngalleriet.no