Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Tannkjøttbetennelse: Årsaker, behandling og når du bør oppsøke tannlege

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse, eller gingivitt som det også kalles, er en forholdsvis vanlig tilstand som mange av oss vil oppleve på et eller annet tidspunkt i livet. Det kan være både smertefullt og plagsomt, men heldigvis er det noe som kan behandles effektivt og raskt, med riktig omsorg. Her skal vi se nærmere på hva som forårsaker tannkjøttbetennelse, hvordan du kan behandle det hjemme, og når det er på tide å oppsøke en tannlege.

Hva forårsaker tannkjøttbetennelse?

Tannkjøttbetennelse oppstår hovedsakelig som følge av ufullstendig munnhygiene. Når du ikke børster tennene grundig og regelmessig, bygger det seg opp plakk – et klebrig, usynlig lag av bakterier og matrester– på tennene dine. Plakk som ikke fjernes med tannbørste og tanntråd kan etter hvert forkalkes og bli til tannstein, som igjen kan være umulig å fjerne på egen hånd.

Andre faktorer som kan bidra til tannkjøttbetennelse inkluderer røyking, hormonelle endringer (som under graviditet), diabetes, visse medisiner, og svekket immunforsvar. Stress og dårlig ernæring kan også spille en rolle og gjøre det vanskeligere for kroppen å bekjempe infeksjoner.

Hvordan kan tannkjøttbetennelse behandles hjemme?

Hjemmebehandling for tannkjøttbetennelse fokuserer på å god munnhygiene og redusert bakterienivå i munnen. Under finner du noen gode tips for effektiv hjemmebehandling:

God munnhygiene: Puss tennene to ganger om dagen med fluortannkrem og bruk tanntråd daglig for å fjerne plakk mellom tennene.

Børst riktig: Sørg for å børste overgangen mellom tannkjøttet og tennene forsiktig og ikke bare tennene. Bruk en tannbørste med myke børster for å unngå skade, helst en elektrisk tannbørste.

Munnskyllevann: Bruk av et antiseptisk munnskyllevann for å hjelpe til med å drepe bakterier og redusere tannkjøttbetennelse skal ikke brukes over lengere periode og bør anbefales brukt i samråd med en fagperson

Kosthold: Unngå sukkerholdige og stivelsesrike matvarer som kan bidra til plakkdannelse, og spis en balansert diett rik på vitaminer og mineraler. Vær forsiktig med surholdige drikker også.

Når bør du oppsøke tannlege?

Selv om tannkjøttbetennelse kan behandles hjemme i sine tidlige stadier, er det viktig å vite når du bør søke profesjonell hjelp. Man skal generelt regelmessig fjerne tannstein og plakk profesjonelt hos tannlegen, minst 1 gang i året.

Vedvarende symptomer: Hvis du har prøvd hjemmebehandlingsmetoder og fortsatt opplever blødning, hevelse eller ømhet i tannkjøttet, bør du oppsøke en tannlege.

Løse tenner: Dette kan indikere en mer alvorlig tilstand som periodontitt og krever umiddelbar oppmerksomhet.

Smerter: Vedvarende smerter i tannkjøttet eller tennene kan være et tegn på en infeksjon eller annen underliggende tilstand som trenger profesjonell behandling.

Dårlig ånde: Hvis du har vedvarende dårlig ånde eller en dårlig smak i munnen som ikke forsvinner med god munnhygiene, bør du kontakte tannlegen.

Hos Tanngalleriet Høvik er vi lidenskapelig opptatt av å hjelpe deg med å opprettholde en god munnhygiene og behandle eventuelle problemer du måtte ha. Våre dyktige tannleger kan gi deg en grundig undersøkelse og en personlig behandlingsplan for å håndtere tannkjøttbetennelse.

Er du bekymret for tannkjøttbetennelse? Bestill en konsultasjon hos oss i dag for å sikre at du får den omsorgen du trenger.

Ved å ta vare på tennene og tannkjøttet ditt hjemme og vite når du skal søke profesjonell hjelp, kan du effektivt forebygge og behandle tannkjøttbetennelse. Ikke vent til problemene eskalerer – ta vare på din munnhygiene nå og nyt et sunnere smil!

Del:

Les mer