Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Rotbehandling

En rotbehandling trenger ikke å være forbundet med smerter. Ved hjelp av den nyeste teknologien tilbyr vi deg en 100% smertefri behandling på våre toppmoderne tannklinikker. 

_MG_8821

Hva er en rotbehandling?

En rotbehandling er en prosedyre utført av en tannlege for å behandle betennelse i tannen med en eller flere tannrøtter. En rotbehandling er vanligvis ukomplisert og mulig å dekke smerte helt.  Ikke alle opplever smerter i forbindelse med rotkanalbetennelse, men det er nødvendig å behandle i alle tilfeller, da betennelsen kan spre seg til kjeven – og en kronisk infeksjon kan sende bakterier inn i kroppen. 

Når bør en tann rotbehandles? / Når må du rotfyll en tann

Behovet for rotbehandling oppstår oftest i forbindelse med at et hull i en tann (karies) når gjennom tannbeinet og helt til nerven, slik at bakterier trenger inn og forårsaker betennelse i nerven. Tann nerven er plassert inne i rotkanalen i midten av tannroten. Smerter fra følsomt tannkjøtt eller sprukne tenner kan i noen tilfeller bare fjernes ved å behandle tannroten.

En rotfylling kan også være nødvendig hvis det tidligere har vært et dypt hull i tannen, og ligger derfor nær nerven, eller hvis tannen har blitt utsatt for et slag (traume).  Hvis betennelsen har utviklet seg til en rotkanalbetennelse, kan tannen fortsatt reddes med en rotkanal behandling. Prognosen er bare litt verre (les avsnittet «Etter rotfyllingen»).  En rotbehandling kan være nødvendig for å fjerne både levende, eller døde bakterier og betennelse rester i nerverommet.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Den vanligste årsaken for rotbehandling skyldes mangel på behandling av hull (karies). Hvis en ødelagt tann eller kariesangrep ikke behandles, oppstår det over tid en infeksjon i tannens rotkanaler.

Behandlingen gjøres slik at tannlegen borer et hull i tannen for å komme inn i tannens nerverom i rotkanalen. For å forhindre at nye bakterier kommer inn i rotkanalen, er tannen beskyttet med en liten gummi duk. Lengden på roten bestemmes deretter ved hjelp av røntgen, nerven og bakteriene fjernes, og rotkanalen renses ut med passende instrumenter til ønsket dybde og størrelse. En rotbehandling krever vanligvis flere besøk til tannlegen.

I rotens infiserte tilstand bør rotkanalen renses ytterligere enn ved en vanlig rotkanalbehandling. 

I perioden mellom behandlingene er rotkanalen midlertidig stengt. Når tannlegen vurderer at rotkanalen er fullstendig rengjort og desinfisert, fylles rotkanalen.

Fyllingen av rotkanalen må sikre at nye bakterier ikke kommer inn i rotkanalen. På røntgen kan tannlegen sjekke om rotfyllingen er vellykket – hvis rotkanalen lukker tett. 

Svaret er at det ikke trenger å gjøre vondt. En god lokalbedøvelse vil i de fleste tilfeller være nok til å sikre deg en smertefri behandling.

I noen tilfeller kan behandling med antibiotika være nødvendig på forhånd. Dette gjelder hvis betennelsen er stor og bedøvelsen derfor ikke kan komme inn og fungere som den skal.

En rotbehandling kan noen ganger utføres samme dag. Andre ganger er det nødvendig at du kommer flere runder.

Det er tannlegen som bestemmer hvor mange ganger det er nødvendig at du kommer. Størrelsen på betennelsen, som vil vises på en røntgen er avgjørende hvor vellykket behandlingen blir. 

Du bør forvente å ligge i stolen mellom 30 og 60 minutter per besøk.

En rotbehandling kan utføres helt uten smerter. Du har ingen smerter underveis takket være anestesi. Dette betyr imidlertid ikke at det ikke kan være smerter og ubehag etterpå. Imidlertid bør disse smertene være midlertidige og bør derfor forsvinne av seg selv i løpet av få dager. Hvis de ikke gjør det, bør du kontakte tannlegen din.

Rotbehandlinger er ganske omfattende, og derfor er det ikke unormalt å oppleve ømhet når anestesien avtar. Den påfølgende smerten kan vanligvis holdes nede med smertestillende. Den vanligste årsaken til smerte etter behandling er at nerven har blitt påvirket. Imidlertid vil en undersøkelse være nødvendig for å finne den eksakte årsaken. Når årsaken er identifisert, vil det være betydelig lettere å sette i gang en effektiv behandling.

I noen tilfeller kan det imidlertid være en ny runde med betennelse som plager og er årsaken til smerten. Det er her det er viktig å reagere raskt slik at verken smerter eller betennelsestilstand forverres, men i stedet blir det tatt vare på og behandlet på riktig måte. 

En tann som er rotbehandlet, svekkes i utgangspunktet. Dette betyr at du ofte må forvente at etter avsluttet behandling må det settes en krone på den aktuelle tannen innen 3-6 måneder.

Betennelse i nerven kan forårsake tannpine. Smerten oppfattes forskjellig fra person til person. Tannpine kan føles som smerter i nabotennene, øret, kjeven eller oppfattes som hodepine. Det kan derfor noen ganger være vanskelig å finne den syke tannen.

En nevritt forårsaker vanligvis smerter i kulde og varme. En rotkanalbetennelse, derimot, gir vanligvis lite eller ingen ubehag, tannen kan være litt sår når du tygger, og den kan endre farge.

I motsetning til en nervebetennelse kan en rotkanalbetennelse sees på et røntgenbilde. En rotkanalbetennelse kan noen ganger utvikle seg til en smertefull tannabscess, kanskje med feberutvikling. 

Hvis en tannbehandling ikke kan startes umiddelbart, kan det være nødvendig å supplere med noen smertestillende midler samt antibiotika (penicillin eller annet). Antibiotika fjerner imidlertid ikke død, bakteriefylt tann nerve, og det er derfor viktig å forstå at antibiotika ikke erstatter en egentlig rotbehandling. 

Når problemet er oppstått, er rotbehandling nødvendig, ikke unngåelig om man vil bevare tannen. Hvis betennelsen har utviklet seg til en rotspissbetennelse, kan tannen fortsatt reddes med en rotbehandling.

Det er normalt å kunne oppleve smerter etter en rotbehandling. Smerten avtar vanligvis en til to dager etter avsluttet rotbehandling. Det er viktig at smertene ikke øker i styrke underveis. Hvis du opplever vedvarende og økende smerter som øker i styrke, bør du kontakte tannlegen din.

Smerter forbundet med rotbehandling kan skyldes at nerver området har blitt påvirket som et resultat av behandlingen. 



Hva kan du spise etter en rotbehandling / spise etter rotfylling 

Generelt er det en god idé å holde seg til flytende mat etter en større operasjon hos tannlegen, ettersom tygging av hard mat kan forårsake store skader. Hvis du har fått en rotbehandling, er det spesielt viktig at du tar vare på det du spiser. Etter 1-2 timer vil du kunne spise igjen. 

Rotfylling priser kan variere avhengig av hvilken tann som skal rotbehandles. Se på vår prisliste for rotbehandling. Du må være obs. på at en rotfylling prosess trenger også anestesi, røntgenbilder, strenge hygiene opplegg og top-plastfylling. 

I noen tilfeller kan det oppstå komplikasjoner ved rotbehandling, og deretter er en enkelt behandling ikke nok. Dette skjer vanligvis hvis rotkanalen er kalket til eller på annen måte innsnevret. Dette gjør det vanskelig å komme til rotkanalen, noe som øker risikoen for komplikasjoner. Det kan også skje hvis tannroten er veldig buet og dermed vanskelig tilgjengelig eller rotfylles materiale går ut gjennom siden av tannroten fordi rotkanalen er så vanskelig å få tilgang til. 

Det vanligste problemet med rotbehandling er at en rotkanal gjør det vanskelig å fjerne alle bakterier og lage en trygg rotfylling som holder tett og forhindrer at nye bakterier trenger inn i rotkanalen. I disse tilfellene kan det oppstå rotkanalbetennelse seinere, noe som krever ytterligere behandlinger. 

Hvis rotkanalen ikke blir kvitt alle bakteriene, kan det oppstå en rotkanalbetennelse, som kan resultere i en dental abscess. Det er smertefullt å få en tannabscess mens den ligger og presser på vevet rund.

Når en tann trenger rotbehandling, er det ofte et tydelig tegn på at det ikke er iverksatt tiltak i tide mens det fortsatt var mulig å forhindre den. Den utløsende årsaken til behovet for rotbehandling er ofte et ubehandlet hull. Et hull i en tann som har blitt så dypt at det involverer nerven i tannen. 

Det er regelmessige tannkontroller en veldig god idé. I tillegg er god munnhygiene generelt viktig. Det anbefales å børste grundig i to minutter to ganger om dagen, samt å supplere med rengjøring av mellomrommene i form av tanntråd og muligens flaske- børster i henhold til dine individuelle behov. La tannlegen din eller tannpleieren din veilede deg med å sikre optimal forebygging. Ikke vent for lenge med å få behandling av hull i tennene.

I en rotfylt tann, er tannens fundament skjørt og har mistet sitt naturlig elastisitet og styrke. Den kan knekke mye letere enn ikke-rotfylt tann. En krone vil i dette tilfellet kunne fungere som et hette og dermed holde tannen sammen og fordeler tyggetrykket jevnt for å hindre fraktur i sprø tannrot. Tannlegen din vil gjøre den endelige vurderingen av om tannen din trenger en krone.

Hvis du har smerter i forbindelse med rotbehandling eller akutte tannsmerter, har vi samlet våre beste råd for deg med tannpine. Våre råd kan lindre og forhindre forverring. Vi anbefaler imidlertid alltid at du kontakter tannlegen din for behandling av den utløsende årsaken til tannpine, slik at den ikke gjentar seg – eller slik at tilstanden som krever behandling ikke forverres.

  1. Klorheksidin munnvann kan påføres ved rødt og hovent tannkjøtt.
  2. Tanntråd for å fjerne matrester og bakterier mellom tennene daglig. 
  3. Fluortannkrem påføres emalje eller tannhals ved ising. 
  4. Ispose eller kaldt Warp kan brukes for å redusere hevelse.
  5. Lunkent vann kan brukes for å rense munnen. 
  6. Skånsom mat uten harde matvarer anbefales.
  7. Tannbørsting forsiktig men nøye minst 2 x daglig. 
  8. Smertestillende dose maks 3x daglig: 1 Ibux 200-400mg og Paracet 1000mg.
  9. Kontakt tannlegen eller vakt tannlegen for behandling av den operative årsaken.