Free cookie consent management tool by TermsFeed

Kontakt oss

(+47) 67 12 42 54

Graviditet og tannbehandling

Hvis du er gravid eller planlegger å bli gravid, vil vi be deg om å informere klinikkpersonalet, da vi gjerne hjelper deg og gir deg råd.

årlige kontroller

Er du allerede gravid?

Hvis du har blitt gravid, er det viktig at du kontakter tannlegen din. Når du blir gravid, er det mange ting som blir annerledes, og du må være mer forsiktig med hva du utsetter kroppen din for. Ta derfor en god prat med tannlegen din om hvilke ting du bør være oppmerksom på i munnhulen under graviditeten.

Tannbesøk under graviditet

Det er alltid en god idé å fortelle tannlegen din når du blir gravid. Her kan du snakke med tannlegen din om hva som er viktig å huske på og hvordan du skal oppføre deg med munnhygienen under graviditet.

Når du er gravid, endres hormonbalansen i kroppen. Dette kan påvirke appetitten din, men også hvordan de forskjellige vevene reagerer i kroppen. Spør tannlegen din om råd hvis du har spørsmål.

Røntgen

Når du får tatt et røntgenbilde hos tannlegen, får kroppen en veldig lav stråledose. Det er kjent at det er nødvendig med minst 100 000 ganger større doser for skade på fosteret. Derfor ingen risiko – verken for fosteret eller den gravide. I Helsedirektoratets retningslinjer står det at det ikke må tas spesielle hensyn til gravide under vanlige røntgenbilder. Røntgenbilder tas kun på indikasjon.

Vi tilbyr akutt hjelp

Vi har tatt i mot akutte pasienter alle dager i mange år. Vår telefon er åpen fra kl.06:00 -22:00 alle dager.

Ønsker du mer informasjon?

Det er spesielt viktig for gravide å følge en konsekvent oral helse rutine av flere grunner.

Graviditet endrer hormonene i kroppen som setter gravide kvinner i økt risiko for periodontitt, som er den mest alvorlige formen for tannkjøttsykdom. Fortell tannlegen din så snart du tror du er gravid, da det kanskje ikke er trygt å ta røntgen under graviditet. Du bør også fortelle tannlegen din om du prøver å bli gravid. da dette kan hjelpe til med å planlegge røntgenstråler eller andre behandlinger. Sørg for å fortelle tannlegen din hvilken medisin du tar og om legen din har gitt deg noen spesifikke medisinske råd, da det kan påvirke behandlingen han eller hun anbefaler. Hvis det er mulig, besøk tannlegen din før graviditet, slik at du kan avklare eventuelle tannproblemer før du blir gravid.

Det er ofte sett at tannkjøttet reagerer sterkere og lettere trekker seg opp og er øm. Hormonbalansen påvirker kroppens vev og immunsystem og tannkjøttet reagerer ved å få gingivitt lettere. Det er derfor veldig viktig at du opprettholder en virkelig god munnhygiene, også under graviditet, slik at du ikke opplever at gingivitt utvikler seg til periodontitt, selv etter graviditet. Det er viktig å opprettholde bruken av tannbørste, fluortannkrem, tannpirkere og tanntråd, selv om det blør fra tannkjøttet. Det viktigste er at tennene blir rene og alle bakterielle avleiringer fjernes effektivt slik at de ikke kan plage tannkjøttet. Derfor må du også holde deg til tannrengjøring regelmessig.

Hvis du er gravid, er det ekstra viktig å opprettholde god munnhygiene for å forhindre gingivitt, og andre mer alvorlig typer periodentale lidelser.  Gravide er spesielt utsatt for disse problemstillinger på grunn av hormonelle endringer. God munnhygiene opprettholdes ved effektiv tannpuss morgen og kveld samt bruk av tanntråd mellom alle tennene.

Hvis du danner mye tannstein, kan det være en god idé å få en profesjonell tannrengjøring i begynnelsen av svangerskapet. Dette gjøre det lettere å rengjøre tennene, ettersom tennene blir glatte og tannsteinfri, dermed vanskeligere for bakterier å feste seg til tennene. Det blir lettere å fjerne daglig belegg ved vanlig tannbørsting. Selv om du ikke danner tannstein, er profesjonell tannrensing en god hjelp for å opprettholde munnhygiene under graviditet.

I gamle dager ble det sagt at man mistet en tann for hvert barn man hadde. Dette er gammel overtro. Du får ikke lettere hull i tennene eller flere hull i tennene når du er gravid enn ellers. Hvis du får hull i svangerskapet, skyldes det ofte endrede spisevaner, spesielt hvis du bruker mer sukker enn vanlig og oftere, noen få ganger har risikerer man økt karies aktivitet i graviditet pga hormonelle forandringer.

For å unngå hull i svangerskapet, som alltid, er det viktig å opprettholde god munnhygiene. Hvis du lider av alvorlig morgenkvalme, som gjør det vanskelig å pusse tennene om morgenen, kan du skylle munnen grundig, helst med fluor-munnskylle og vente med tannbørsten til kvalmen har lagt seg.