Tannlege, Tannpleier, Tannlegevakt og Hjemmetjeneste
    

Kroner og broer

Krone
Dersom en tann er så skadet at det ikke er mulig å legge en vanlig fylling, kan det være nødvendig å lage en krone på tannen..
Det finnes forskjellige typer kroner:
Porselen/gullkrone eller også kalt metall/keramikkrone:
Dette er den vanligste type krone. Den kombinerer en god styrke med et bra estetisk resultat. Den kan brukes på de fleste tenner. Kronen består av et metallskall(oftest en gullegering), som dekkes med porselen for å oppnå riktig tannanatomi og god estetikk. Fremgangsmåten er slik at
man tar avtrykk av motsatt kjeve
tannen som skal ha krone , slipes ned.
Man tar da spesiell avtrykk av nedslipt tannen
Det tas en voksbitt , mens pasienten biter sammen
Det settes midlertidig tann over den nedslipt tannen. Midlertidig erstatning av nedslipt tann skal være estetisk tilfredstillende for den perioden man venter på ferdig krone.(ca. 1 uke)
Avtrykkene sendes til tannteknikker , og arbeide blir ferdig levert om ca. 1 uke.
Ferdig krone blir permenent sementert på nedslipt tann på neste sesjon.

Porselenskroner:
Kroner av bare porselen er å foretrekke når kravet til estetikk er viktigst. Disse kronene brukes sjelden til jeksler.

Gullkroner:
Denne kronetypen bruker vi sjelden, men der hvor det er svært kraftig tyggetrykk eller kraftig tanngnissing kan denne kronetypen være den beste. Ett svært trygt valg der estetikken ikke er avgjørende. Brukes på jekslene lengst bak i munnen.

Bro
Hvis du mangler en eller flere tenner, kan disse erstattes ved å lage en bro. De manglende tennene erstattes ved at kunstige tenner (kroner) festes sammen i en rekke. Endene av rekka (broen) festes i eksisterende tenner. For at det skal være mulig å feste broen må de eksisterende tennene slipes ned slik at broen kan festes. Fremgangsmåten er den samme som ved fremstilling av krone, men selvsagt mer omfattende.